Lockdown : Πάσχα στο χωριό μόνο με αρνητικό τεστ κοροναϊού, λέει καθηγητής

Ημερομηνία:

Για Πάσχα εκτός κλεινόν άστυ με αρνητικό τεστ, όπως και για μετακινήσεις με πλοία με self test έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.

Γιατί αποφασίστηκε «μπλόκο» στο λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
Σχετικά με το τι άλλαξε και αποφασίστηκε το μπλόκο στο λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δήλωσε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο όλων των εργαζομένων.

Επεσήμανε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.

Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εικόνες συνωστισμού
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα τόνισε πως αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι πως ο ιός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς χώρους αλλά εξακολουθεί να μεταδίδεται επομένως και πως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τις αποστάσεις και την μάσκα.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα, «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».

Σχετικά με το τι άλλαξε και αποφασίστηκε το μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δήλωσε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.

Ο ίδιος τόνισε πως όλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο όλων των εργαζομένων.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία και πολυκαταστήματα
«Όταν έρθουν τα self-test θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην το ανοίξουμε στις 12 Απριλίου» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα λύκεια.

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα είπε πως είναι χώροι υψηλού κινδύνου «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε».

Επεσήμανε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα».
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βάσεις 2026: Πάνω από 10.000 κενές θέσεις...

Η εικόνα για τις βάσεις 2026 αρχίζει να ξεκαθαρίζει...

Έτσι θα περιορίσεις την εξάντληση αν κάνεις...

Ένα συχνό επιχείρημα κατά των διαλειμμάτων είναι ότι μειώνουν...

Βάσεις 2026: Πάνω από 10.000 κενές θέσεις...

Η εικόνα για τις βάσεις 2026 αρχίζει να ξεκαθαρίζει...

Έτσι θα περιορίσεις την εξάντληση αν κάνεις...

Ένα συχνό επιχείρημα κατά των διαλειμμάτων είναι ότι μειώνουν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Επιδότηση-μαμούθ για το «σαφάρι» του λαγοκέφαλου: Ενεργοποιείται το πρόγραμμα του 1,5 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Έρευνα για την αυτοκτονία 43χρονης στο σκοπευτήριο Μαλεβιζίου

Σοκ στο Ηράκλειο από την αυτοκτονία 43χρονης σε σκοπευτήριο...

Έτσι θα περιορίσεις την εξάντληση αν κάνεις δουλειά γραφείου και είσαι «καρφωμένος» σε καρέκλα

Ένα συχνό επιχείρημα κατά των διαλειμμάτων είναι ότι μειώνουν...