Λουκίδης: Δυο self test ισοδυναμούν με ένα μοριακό- Τι είπε για το εμβόλιο AstraZeneca και τις γυναίκες

«Είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω. Δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή»

Λουκίδης: Δυο self test ισοδυναμούν με ένα μοριακό- Τι είπε για το εμβόλιο AstraZeneca και τις γυναίκες

Είμαστε σε περίοδο με εύθραυστη ισορροπία που βασίζεται από την μια μεριά στο υγειονομικό σύστημα, στις εισαγωγές, στην διαχείριση των ασθενών και από την άλλη στην ελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης.

Αναφορικά με το εμβόλιο astrazeneca και τον ειδικό προβληματισμό που επικρατεί για τις γυναίκες από τα περιστατικά που έχουν καταγράφει, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως είναι μια πραγματικότητα που επικοινωνιακά στην αρχή φάνηκε από τον ΕΟΦ σαν να συγκαλύπτεται.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό είναι μια ενημέρωση που κάνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι υπάρχει μια σπάνια παρενέργεια. Αυτή φαίνεται να αφορά γυναίκες συγκεκριμένης ηλικίας. Πιθανότατα να έχει ένα ορμονικό υπόστρωμα από κάτω. Δεν το γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. Έχουμε ελάχιστα δημοσιευμένα στοιχεία και η ενημέρωση αυτή με την ποσόστωση αυτής της παρενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφασίσει ο άλλος αν θα συνεχίσει η όχι» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεδομένα ασφάλειας στην εγκυμοσύνη υπάρχουν μόνο για το εμβόλιο MRNA της Pfizer με βάση την μελέτη που έγινε και δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα.

Δυο self test μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού

Παράλληλα, ανέφερε πως όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να βγούμε από αυτό το δύσκολο τούνελ που μπήκαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τα καταφέρουμε.

Επεσήμανε, δε, την σημασία της επιδημιολογικής παρατήρησης με τα self test αναφέροντας μάλιστα μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που δείχνει ότι 2 self test μπορεί να είναι ισοδύναμα του μοριακού.

Υπογράμμισε, ακόμα, την ατομική ευθύνη του καθενός και πως αν έχει κάποιος ένα ή παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κάνει τεστ.

Τι είπε για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ των υγειονομικών ανέφερε πως για όποιον έχει ζήσει το κλινικό κομμάτι της νόσου δεν θα περνούσε από το μυαλό του να μην εμβολιαστεί και πως αν αναλύσουμε τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή νόσο και αυτούς που είναι μη εμβολιασμένοι θα φανεί ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σκωτίας με 1.300.000 εμβολιασμούς και ποσοστό προστασίας 95%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.