Μ.Κεφαλογιάννης:«Ηχηρή καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της στο Κυπριακό από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τονίσει τις συνεχείς παράνομες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που απεργάζονται την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μοναδικού που τελεί υπό στρατιωτική κατοχή και είχε ζητήσει από την Επιτροπή να κρίνει αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Γιοσέπ Μπορέλ τονίζει την απερίφραστη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική στάση. Τόσο για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες στις οποίες έχουν προβεί ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και για τις δηλώσεις περί «δύο κρατών» στην Κύπρο που απεργάζονται την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πλήρως αντίθετες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις Αρχές και τις Αξίες στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο Γιοσέπ Μπορέλ στην απάντησή του τονίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες στις οποίες προέβησαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τη περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων».

Και συνεχίζει:

«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στη Νήσο και να υπονομεύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Και καταλήγει:

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου και των Αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

…

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σε πρόωρη αποπληρωμή δημόσιου χρέους ύψους 2,5...

H Ελλάδα αποπλήρωσε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ποσό 2,5...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ...

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Σε πρόωρη αποπληρωμή δημόσιου χρέους ύψους 2,5...

H Ελλάδα αποπλήρωσε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ποσό 2,5...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 24 εκατομμύρια ευρώ...

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Έκτακτη συναυλία στο ΚΑΜ αύριο 4/10

JESUS CHRIST SUPER STAR ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 Μεγάλο...

Ηράκλειο : Θεατρική Παράσταση ΄΄ Ένα παιδί μετράει τα άστρα ΄΄ από την Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 10/10 "ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ΄ΑΣΤΡΑ" του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ-ΠΑΙΔΙΚΗ...

Χανιά:Συνελήφθη άτομο κατόπιν εντάλματος σύλληψης

Συνελήφθη χθες (02.10.2026) σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά από...