Μ.Κεφαλογιάννης:Συνεχείς βανδαλισμοί και καταστροφές στην Αγία Σοφία

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις καταστροφές και στους βανδαλισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη που αποτελεί τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας αλλά ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και της ζητά να λάβει μέτρα ώστε να διασωθεί ο διάκοσμος και τα ψηφιδωτά της.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι ο εμβληματικότερος Ναός της Ορθοδοξίας και έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Πριν δύο χρόνια, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Τούρκου προέδρου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος αν και από το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας την είχε μετατρέψει σε μουσείο. Μάλιστα στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων εντός της Αγίας Σοφίας παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Δύο χρόνια τώρα η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές. Τον περασμένο Απρίλιο έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας. Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζονται οι καταστροφές των μαρμάρων, των ψηφιδωτών και των τοίχων του ναού.

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος. Αυτή τη φορά αφαιρέθηκε διάκοσμος από την Αυτοκρατορική Πύλη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που γίνονται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά το εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας;
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ψηφιδωτών και του διάκοσμου της Αγίας Σοφίας;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Καμία ουσιαστική απάντηση της Κυβέρνησης στα αιτήματα...

Ελλιπή και αόριστη χαρακτήρισε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ...

«Ως εδώ» με τον ΒΟΑΚ: «Καταπέλτης» οι...

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο...

«Καμία ουσιαστική απάντηση της Κυβέρνησης στα αιτήματα...

Ελλιπή και αόριστη χαρακτήρισε ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ...

«Ως εδώ» με τον ΒΟΑΚ: «Καταπέλτης» οι...

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ για τη γερμανική Κατοχή στην Κρήτη

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων παρουσιάζει σε πρώτη προβολή...

«Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»: Το νέο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

«Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»: Το νέο αριστουργηματικό μυθιστόρημα...

Ο Δήμος Χανίων τιμά τα 20 χρόνια από την αυτοθυσία του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη

Εκδηλώσεις τιμής & μνήμης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο...