Μ.Συντυχάκης:Καμία περικοπή μισθών σε εργαζόμενους ΙΔΟΧ σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου

Να μην προχωρήσει η αναδρομική περικοπή μισθών σε εργαζόμενους ΙΔΟΧ του προγράμματος ΕΣΠΑ στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής – Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης του Ηρακλείου, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπ. Οικονομικών.

Υπενθύμισε πως μετά από έλεγχο της Γενικής Δ/νσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος διενεργήθηκε στο τέλος του 2018 και αφορούσε σε ολόκληρο το έτος, εξαιτίας «λανθασμένης» χορήγησης της προσωπικής διαφοράς, ζητείται από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα που έλαβαν στις έτσι κι αλλιώς χαμηλές αποδοχές τους.

Κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής που ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν χρήματα για εργασία που έκαναν σε δομές Παιδείας και Πρόνοιας, όπως βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Ζήτησε να μη γίνει καμία περικοπή στους μισθούς των εργαζομένων και να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των μισθών των παρελθόντων ετών για το 12ο μήνα. Επίσης, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις.

Επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν το αντεργατικό πρόσωπο της Τοπικής Διοίκησης, που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και να προωθεί πιστά την πολιτική του κεντρικού κράτους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, με κεντρικό πυρήνα τη μείωση του εργατικού κόστους, την ίδια στιγμή που αυτό κατοχυρώνει πλήθος φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Επίσης, οι εξελίξεις αυτές, συνέχισε, απαξιώνουν τις κρίσιμες κοινωνικές και παιδαγωγικές δομές και τις προσφέρουν βορά στους ιδιώτες, ανοίγοντας τους νέα πεδία κερδοφορίας, με τις όποιες επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επικαλούμενος το Σύνταγμα, απάντησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, υπεραμυνόμενος ουσιαστικά το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων που απασχολούνται με διάφορα προγράμματα και ολιγόμηνες συμβάσεις.

Επικαλέστηκε τη νομιμότητα των ελέγχων από την αρμόδια αρχή και παρέπεμψε τους εργαζόμενους να καταθέσουν τις ενστάσεις τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο πάντως έχει αποφανθεί υπέρ των εργαζομένων. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ταξικότητα της ασκούμενης πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόταση του ΚΚΕ να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα, αλλά να πληρώσουν και οι επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχει καμιά παρανομία εκ μέρους των εργαζομένων ανταπάντησε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι δίκαιο και νόμιμο να επιστρέψουν χρήματα για τα οποία εργάστηκαν, επισήμανε και κάλεσε την κυβέρνηση να μετατρέψει τις διαφόρων ειδών συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στις υπηρεσίες που δουλεύουν. Εάν είχαν προσληφθεί με μόνιμες σχέσεις εργασίας, θα λύνονταν μία σειρά προβλήματα στις κοινωνικές δομές, τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση και μη δείχνει μικροψυχία απέναντι στους εργαζόμενους ενώ την ίδια ώρα ευνοεί το κεφάλαιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.