Μάχη με τις φλόγες στη Θάσο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις, τεράστια οικολογική καταστροφή

Ημερομηνία:

Αναζωπυρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου την περασμένη Τετάρτη και είχε οριοθετηθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς καθώς αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και η φωτιά κατευθύνεται χαμηλά προς τον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας.

Η φωτιά επεκτάθηκε βορειότερα καίγοντας δασική έκταση σε ορεινή δυσπρόσιτη περιοχή. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν από νωρίς το πρωί συνεχείς ρίψεις νερού.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν οπότε το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνεται ευκολότερο.

Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέβαλαν προσπάθειες προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν από τη δύση του ηλίου οπότε και θα σταματούσαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Κάτοικοι και επισκέπτες των οικισμών του νησιού που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, πέρασαν μια ακόμα νύχτα αγωνίας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι δεκάδες εθελοντές επικεντρώνονταν μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου στην ανάσχεση της φωτιάς ώστε να μην περάσει στη Σκάλα Ποταμιάς και τον Θεολόγο, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θέση «Αη Λιά» μετά την αναζωπύρωσή της.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Η κατάσταση ήταν αποπνικτική στον Θεολόγο από τον καπνό, με πολλούς κατοίκους να κατεβαίνουν στο παράλιο μέτωπο, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τα ξημερώματα χτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών στην Ποταμιά και τον Θεολόγο, προκειμένου να κληθούν όσοι μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Πάντως, εκτός από τη δασική έκταση η οποία έχει καεί μέχρι τώρα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν στη Θάσο, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς.

Ένα μικρό δάσος που βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο έχει σβήσει πλέον από τον χάρτη της χλωρίδας του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το πύρινο μέτωπο που τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια γιγαντιαία κινητοποίηση, ήταν τόσο μεγάλο που διακρινόταν από την Ξάνθη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μυστήριο 3.500 ετών: Πώς τα λείψανα ενός...

Η νέα ανάλυση του σκελετού, μέσω ραδιοχρονολόγησης, φαίνεται να...

Η γέννηση του Ελ Νίνιο και το...

Μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δορυφορικές απεικονίσεις...

Μυστήριο 3.500 ετών: Πώς τα λείψανα ενός...

Η νέα ανάλυση του σκελετού, μέσω ραδιοχρονολόγησης, φαίνεται να...

Η γέννηση του Ελ Νίνιο και το...

Μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δορυφορικές απεικονίσεις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Airbnb: Σχεδόν sold out τα νησιά

Τα Airbnb καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες στους ελληνικούς προορισμούς Με...

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την περίοδο της πανδημίας

Η τεχνολογία βοήθησε αλλά η διδασκαλία δεν αντικαταστάθηκε. H τεχνολογία...

Η γέννηση του Ελ Νίνιο και το σενάριο για καλοκαίρι μέχρι τα… Χριστούγεννα – Τι ακριβώς συμβαίνει στον Ειρηνικό;

Μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δορυφορικές απεικονίσεις...