Μανώλης Χνάρης : «Ολιγωρία της Κυβέρνησης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου ‘Κρήτη/Kriti ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)»

Ημερομηνία:

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου ‘Κρήτη/Kriti ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), επικρίνει έντονα με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Ερώτηση, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ο Βουλευτής εξαίροντας πρωτίστως την αδιαμφισβήτητη ποιοτική και θρεπτική αξία του κρητικού ελαιόλαδου και την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αναφέρεται στην υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ για την καταχώριση του ως ΠΓΕ ήδη από το έτος 2018.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφερείας Κρήτης σε συνεργασία με όλους τους φορείς ελαιόλαδου του νησιού οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους ακόλουθους συνεταιρισμούς: α) Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου, β) Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου Α.Ε., γ) Κρητικό Αγρό Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. και δ) Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο σύνολο των νομικών και διαδικαστικών ενεργειών που ακολουθήθηκαν καθώς και στη θετική γνωμοδότηση του ΥπΑΑΤ που οδήγησε στη διαβίβαση του σχετικού φακέλου το έτος 2021 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική διαδικασία ελέγχου του αιτήματος, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είχαν τεθεί λεπτομερώς υπόψη του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την κατάθεση της υπ’ αρ. 2501/9-1-2024 Ερώτησης, με το Υπουργείο όμως να αρκείται σε μία γενικόλογη και αόριστη απάντηση και να περιορίζεται στην επανάληψη γνωστών στοιχείων, χωρίς νέες διευκρινίσεις.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αφενός το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού μας και αφετέρου ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα πλέον των 3,5 ετών από τότε που ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτει εκ νέου στον αρμόδιο Υπουργό, τα ακόλουθα ερωτήματα:

• Που οφείλεται η υφιστάμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση των 3,5 και πλέον ετών για την ολοκλήρωση του αιτήματος καταχώρισης, δεδομένου ότι ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το έτος 2021 και μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία,
• Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την επίσπευση της διαδικασίας τελικής έγκρισης και πως έχει διασφαλίσει τα σημαντικά σημεία του φακέλου που αφορούν την ποιότητα και την τυποποίηση του προϊόντος αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη περιοχή της Κρήτης και
• Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου ‘Κρήτη/Kriti’ ως ΠΓΕ, προκειμένου να επιλυθεί αποτελεσματικά το χρόνιο αίτημα των Κρητικών ελαιοπαραγωγών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Άνοιξε η Πύλη Παντοκράτορα με τη μόνιμη...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Αλλάζει η όψη και η αίσθηση της...

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Συνελήφθη 57χρονος οδηγός, έπεσαν...

Ο 55χρονος δικυκλιστής από την Αθήνα άφησε την τελευταία...

Άνοιξε η Πύλη Παντοκράτορα με τη μόνιμη...

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Αλλάζει η όψη και η αίσθηση της...

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Συνελήφθη 57χρονος οδηγός, έπεσαν...

Ο 55χρονος δικυκλιστής από την Αθήνα άφησε την τελευταία...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Άνοιξε η Πύλη Παντοκράτορα με τη μόνιμη έκθεση «Ηράκλειο – 40 Αιώνες Ιστορίας»

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Αλλάζει η όψη και η αίσθηση της...

Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Συνελήφθη 57χρονος οδηγός, έπεσαν λάδια από το ΙΧ του

Ο 55χρονος δικυκλιστής από την Αθήνα άφησε την τελευταία...

Στο Λουτράκι απόψε η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου

Στο Λουτράκι θα βρεθεί απόψε στις 21.00 η Δημοτική...