Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος»

Ημερομηνία:

– «Απάντηση-ράπισμα στην Τουρκία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας»

– «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνιζε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ευρωπαϊκό κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει 50 χρόνια «ακρωτηριασμένη». Σημείωνε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα τάσσονται αταλάντευτα υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό για την επανένωση της Νήσου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών», κάτι που θα αποτελέσει την ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου. Και ζητούσε από την Επιτροπή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανεκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού.

Στην απάντησή της η Επιτροπή με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο τονίζει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο.»

Μια ηχηρή απάντηση-ράπισμα στις τουρκικές θέσεις για λύση «δύο κρατών» και στον Ερσίν Τατάρ που από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από «την πολιτική των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Προειδοποίηση Λούκας Κατσέλη μέσω MEGA News 104,6:...

Δριμεία κριτική από την πρώην υπουργό για τα ζητήματα...

Όλα τα νέα μέτρα για το στεγαστικό:...

Όλα τα νέα μέτρα για το στεγαστικό: Από το...

Προειδοποίηση Λούκας Κατσέλη μέσω MEGA News 104,6:...

Δριμεία κριτική από την πρώην υπουργό για τα ζητήματα...

Όλα τα νέα μέτρα για το στεγαστικό:...

Όλα τα νέα μέτρα για το στεγαστικό: Από το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Έφυγε απο τη ζωή ο Γιώργος Μαζωνάκης

Άφησε την τελευταία του πνοή λόγω ανακοπής σε ηλικία...

Γιατί οι μαθητές δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν

Τι λέει στο tanea.gr ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος...

33η Βραδιά Αγάπης στο Ρέθυμνο για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία

Για 33η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο η «Βραδιά...

Ρέθυμνο:Πάνδημη η Πανήγυρις της Παναγίας των Μυριοκεφάλων

7 – 8 Σεπτεμβρίου 2026 Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών...