Μάνος Μανουσάκης: Δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης,

Ημερομηνία:

Εκτενή αναφορά στις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου στο Power and Gas Supply Forum.

Και τα δύο εμβληματικά έργα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τη διασύνδεση με την Πελοπόννησο να διανύει το τελικό στάδιο υλοποίησης και τη διασύνδεση με την Αττική –έχοντας διασφαλίσει πλήρως τους πόρους χρηματοδότησης– να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κατασκευής.
• Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Ήδη από τον Δεκέμβριο, το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Χανίων-Νεάπολης έχει ηλεκτριστεί δοκιμαστικά και ολόκληρο το κύκλωμα της διασύνδεσης λειτουργεί με επιτυχία. Μετά από καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, το προηγούμενο διάστημα ποντίστηκε και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται κάποιες επιμέρους εργασίες ώστε μέχρι το Πάσχα το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Βέβαια, μία τόσο μεγάλη διασύνδεση σαν αυτή, και δεδομένου ότι για πρώτη φορά η Κρήτη θα ενταχθεί στην αγορά ενέργειας, προϋποθέτει ένα διάστημα δοκιμαστικής λειτουργίας. Δεδομένων τούτων, εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι (Ιούνιος/Ιούλιος) η νέα γραμμή θα είναι έτοιμη να πάρει φορτία από το ηπειρωτικό σύστημα.

• Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Ειδικά σε ό,τι αφορά το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τρεις διαφορετικές πηγές:

1. Ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ
2. Τραπεζικό δανεισμό 400 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές δανειακές συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί με την ΕΤΕπ και τη Eurobank.
2. Κοινοτικούς πόρους 400 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Τονίζεται ότι η μη ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προκαλεί καμία μεταβολή στον σχεδιασμό υλοποίησης του εμβληματικού έργου, αφού είχε ήδη προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως είχε ήδη από τη συμβασιοποιησή του ανακοινωθεί. Πρόκειται για ένα απόλυτα βιώσιμο έργο που αναμένεται να αποσβεστεί σε χρόνο-ρεκόρ δυόμιση ετών, λόγω της μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.
• Οι διεθνείς διασυνδέσεις καθιστούν την Κρήτη ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου
Ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε και τον ενεργό ρόλο που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ και σε κρίσιμα διεθνή έργα που «περνούν» από την Κρήτη, όπως η φιλόδοξη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου στην οποία αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ρόλο και στη διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο, διασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα των δύο Συστημάτων, όπως άλλωστε είναι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ήδη από τον Οκτώβριο του 2019.
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανάσα καλοκαιρίας αύριο στην Κρήτη πριν την...

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες αναμένονται αύριο, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στην...

ΒΟΑΚ: Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση της...

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία ουσιαστικής ενεργοποίησης...

Ανάσα καλοκαιρίας αύριο στην Κρήτη πριν την...

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες αναμένονται αύριο, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στην...

ΒΟΑΚ: Στην τελική ευθεία η ενεργοποίηση της...

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία ουσιαστικής ενεργοποίησης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ανάσα καλοκαιρίας αύριο στην Κρήτη πριν την επιστροφή του χειμώνα

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες αναμένονται αύριο, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στην...

Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα – Με ποια ιστορικά γεγονότα συνδέεται

Η «Τρίτη και 13» θεωρείται από πολλούς μια… γρουσούζικη...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Λήγει στις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή...

Κλιμάκωση αποφάσισε το Μπλόκο Νίκαιας – Πρόταση για κάθοδο στο Σύνταγμα και αποκλεισμό εθνικών οδών

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διευρυμένης συντονιστικής επιτροπής του Μπλόκου...