Μάσκες: Πότε θα σταματήσουμε να τις χρησιμοποιούμε – Τα σενάρια με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών

Ημερομηνία:

Την ώρα που αναμένεται η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού, οι ειδικοί απαντούν και για τη χρήση της μάσκας
Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ήταν ένα από τα μέτρα που επανήλθαν στην Ελλάδα με την έξαρση της πανδημίας λόγω Όμικρον. Η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής οδήγησε στην επαναφορά ενός από τα βασικά «όπλα» αντιμετώπισης της πανδημίας όπως είναι η μάσκα.

Ως πότε όμως η χρήση της θα είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα και σε ποιους χώρους;

Στο ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν επιστήμονες που θέτουν ωστόσο διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Μάσκες μέχρι το καλοκαίρι
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε σήμερα στο ζήτημα, λέγοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αλλά τα μέτρα γενικά, σταδιακά, θα χαλαρώσουν. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι μάσκες δεν είναι κάτι που μπορεί να αφαιρεθεί, όμως έδωσε χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι:

«Σιγά σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν. Όταν λέμε ότι τέλειωσαν, πετάμε και την μάσκα. Η μάσκα δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».

Ωστόσο η ίδια έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούμε από τη μάσκα μέχρι το Πάσχα αλλά μόνο για τους ανοιχτούς χώρους.

«Εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε».

«Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» είχε τονίσει η κ. Παγώνη την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους αρχές Μαρτίου
Αυτή ήταν η εκτίμηση, πριν από λίγες ημέρες, του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.

Σε ερώτηση για το πότε θα βγουν οι μάσκες, είχε απαντήσει πως μέχρι τα μέσα της Άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν.

«Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη».

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί στην Ελλάδα φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η μάσκα θα μας συντροφεύει για μήνες ακόμα στους κλειστούς χώρους ή σε κάποιους από αυτούς, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλέξει να την καταργήσουν από την καθημερινότητα του πολίτη.

Τι ισχύει στην Ευρώπη
Έτσι η Δανία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που ανακοίνωσε άρση όλων των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, μεταξύ των οποίων και η υποχρεωτική μάσκα.

Στην Ισπανία παρελθόν θα αποτελεί από την ερχόμενη Τρίτη η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι «άντεξε την καταιγίδα της Ομικρον» και έληξε το μειωμένο ωράριο σε εστιατόρια και μπαρ, αλλά και κατήργησε την επίδειξη πιστοποιητικού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, διατηρεί τις μάσκες σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα.

Γεύση ελευθερίας και στη Γαλλία, καθώς έπαψε να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά πλέον σταμάτησε και η τηλεργασία. Στις 16 Φεβρουαρίου μάλιστα αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η πρώτη αναγνώριση αποζημίωσης από το Δημόσιο...

Πρόκειται για ασθενή ο οποίος προσβλήθηκε από το σπάνιο...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του...

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...

Η πρώτη αναγνώριση αποζημίωσης από το Δημόσιο...

Πρόκειται για ασθενή ο οποίος προσβλήθηκε από το σπάνιο...

Ένωσε Κρήτη και Μακεδόνες η γιορτή του...

Ξεχωριστή αίσθηση από τις αναφορές του προεξάρχοντος Αρχιεπισκόπου Κρήτης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο:Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Διοίκηση του Κέντρου μας, αποφάσισε την συμμετοχή...

Κάλεσμα της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο

Πρωτομαγιά: ημέρα απεργίας, μνήμης και μάχης! Όλοι & όλες στην...

ΟΦΗ: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του τελικού

Πως θα γίνει τις πρώτες μέρες η διαδικασία. Σήμερα Τετάρτη...

Φεστιβάλ Κιθάρας στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Μαΐου Ένα τριήμερο φεστιβάλ...