Μάτι : Αυτοί είναι οι ένοχοι της τραγωδίας με τους 100 νεκρούς

Μάτι : Αυτοί είναι οι ένοχοι της τραγωδίας με τους 100 νεκρούς. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι βουλευτής στη Σλοβενία…

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι βουλευτής στη Σλοβενία παραιτήθηκε διότι ήταν μπλεγμένος σε κλοπή ενός… σάντουιτς.

Στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο ο υπουργός Μεταφορών παραιτήθηκε έπειτα από ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα με 25 νεκρούς.

Το 2017, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει: «Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών και τα δεκάδες θύματα που θρηνήσαμε, θεωρώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις ούτε πολιτικά αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο να παραμείνω στη θέση μου στο υπουργείο Εσωτερικών».

Το 2008, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης υπέβαλε στον Πρόεδρο Χριστόφια την παραίτησή του από υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την απόδραση του ισοβίτη κατάδικου Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

Το 2008 στην… τριτοκοσμική Αλβανία παραιτείται για λόγους ευθιξίας ο υπουργός Αμυνας έπειτα από μια τρομακτική έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών.

Πέρυσι, παραιτήθηκε υπουργός στην Ισπανία λόγω φημών ότι είχε παρατυπίες το μεταπτυχιακό της.

Το 2013 στην Κύπρο παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σαρρής για να διευκολύνει την έρευνα για το πώς έφτασε η οικονομία στα όρια της χρεοκοπίας.

Αυτές είναι ελάχιστες περιπτώσεις από τις εκατοντάδες παραιτήσεις υπουργών ή βουλευτών σε όλο τον κόσμο για λόγους ευθιξίας. Όταν ένας βουλευτής αποφασίζει να φύγει από τη σιγουριά της θέσης επειδή πιθανότατα έκλεψε ένα σάντουιτς, αυτό σημαίνει πιο «γεμάτη» δημοκρατία.

Όταν ένας υπουργός συντρίβεται μπροστά στους νεκρούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και δεν περιμένει πότε θα γίνει ανασχηματισμός για να φύγει, τότε κάτι καλό γίνεται εκεί κι όχι στην Ελλάδα.

Το πόρισμα των εισαγγελέων για το Μάτι είναι καταπέλτης. Για την κυβέρνηση, για την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους, για την Πολιτική Προστασία. Κι όμως, εκείνες τις κρίσιμες ημέρες κανείς δεν παραιτήθηκε. Κι αυτό μπορεί να μην είχε τόση σημασία αν η τραγωδία δεν συνεχιζόταν με την προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στους… νεκρούς.

Οκτώ μήνες μετά το μαζικό έγκλημα στο Μάτι κι ουσιαστική συγγνώμη δεν έχει ζητήσει κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί Τόσκας και Τζανακόπουλους, ούτε ο τζάμπα μάγκας στο facebook Παύλος Πολάκης, ούτε ο Φάμελος, ο Παππάς ούτε κανείς από εκείνους που πήραν μέρος στην ελεεινή παράσταση που στήθηκε το βράδυ της 24ηςΙουλίου και τις επόμενες ημέρες.

Ολοι τους βρίσκονται στις θέσεις τους ή κάποιοι απομακρύνθηκαν μετά από ημέρες… σκέψεις και προβληματισμού του Τσίπρα. Όμως, επιμένουν ακόμη και τώρα στις θέσεις τους: Ότι τα έκαναν όλα καλά.

Ας δούμε τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας και γιατί έπρεπε να έχουν παραιτηθεί ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους πραγματικά, να έχουν ζητήσει συγγνώμη πραγματική, να έχουν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Αλέξης Τσίπρας

Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός. Αν και δεν συνηθίζεται να παραιτείται ο αρχηγός της κυβέρνησης, και ίσως έτσι να είναι το σωστό. Όμως, πότε ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τις πραγματικές ευθύνες του; Όταν ήταν σε ταξίδι στο εξωτερικό κι επέστρεψε αφού του είπαν ότι έχουμε νεκρούς;

Όταν συγκάλεσε στις 11.30 το βράδυ της τραγωδίας εκείνη την θλιβερή σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων; Όταν εμφανιζόταν ανίδεος για την κατάσταση και ρωτούσε για τη δύναμη του ανέμου; Όταν επέτρεπε στους υπουργούς τους και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής να ψελλίζουν διάφορες ανοησίες; Αν ο κ. Τσίπρας ήξερε για το έγκλημα εκείνη την ώρα κι έκανε την πάπια, είναι τρομακτικό. Ακόμη πιο τρομακτικό, όμως, είναι αν δεν γνώριζε την κατάσταση που επικρατούσε. Πιο επικίνδυνος από έναν πονηρό πολιτευτή είναι ένας άχρηστος πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας φέρει σοβαρότατες ευθύνες γιατί ότι έκανε μετά την τραγωδία. Ότι πήγε μία εβδομάδα μετά σαν τον κλέφτη, ότι έκανε σόου στο Λαύριο εξαγγέλλοντας χιλιάδες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και ζήτημα είναι να έχουν γίνει πέντε.

Ότι κράτησε στην κυβέρνησή του ανθρώπους που προσέβαλαν την κοινή γνώμη και κυρίως τους νεκρούς, τους συγγενείς τους. Τον Τζανακόπουλο, τον Καμμένο, τον Παππά κ.λπ. Κι ότι ευλόγησε την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια.

Ο κ. Τσίπρας ευθύνεται για το γεγονός ότι λειτούργησε επικοινωνιακά, προσπάθησε να κρύψει στο ντουλάπι της τραγωδία, επιχείρησε και συνεχίζει να επιχειρεί να παρουσιάζει το Μάτι ως «μια στραβή στη βάρδια».

Ο κ. Τσίπρας είναι ένοχος γιατί 8 μήνες μετά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την Ανατολική Αττική και οι κάτοικοι έχουν μπλέξει σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Ο κ. Τσίπρας είναι τέλος ένοχος διότι ουδέποτε ανέλαβε τις προσωπικές ευθύνες και της κυβέρνησής του, αντιθέτως επέτρεψε μέχρι και σήμερα να είναι επίσημη γραμμή ότι «φταίει η άναρχη δόμηση». Ακόμη και σήμερα που το πόρισμα είναι κόλαφος.

Νίκος Τόσκας

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό αλλά εκείνος του είπε ότι δεν φεύγουν την ώρα της μάχης. Τον έδιωξε λίγες ημέρες μετά μπας και κατευνάσει κάπως την οργή του κόσμου. Όμως, ο κ. Τόσκας  δεν θα έπρεπε να έχει μείνει ούτε λεπτό στο υπουργείο του. Και το χειρότερο που έκανε ήταν όταν δύο ημέρες μετά, υπό την προστασία του Δ. Τζανακόπουλου, έδωσε εκείνη την άθλια παράσταση όπου έλεγε ότι θα ξανάκανε τα ίδια κι ότι δεν βλέπει τι πήγε στραβά. Πάνω στα πτώματα που ήταν ακόμη ζεστά έλεγε τέτοιες αθλιότητες και το χειρότερο: Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα υιοθετούσε τις βλακώδεις θεωρίες περί εμπρησμού κατόπιν σχεδίου.

Ο κ. Τόσκας πλήρωσε με την αποχώρησή του από το υπουργείο. Το ερώτημα είναι αν τώρα που είδε και το πόρισμα μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Το αποκρουστικό πρόσωπο (ή προσωπείο) της εξουσίας. Το είδαμε σ’ εκείνη την συνέντευξη τύπου με τον Τόσκα και τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ο κ. Τζανακόπουλος ανέδειξε ό,τι χειρότερο μπορούσε να αναδείξει η κυβέρνηση της Αριστεράς, όμως, φαίνεται ότι επικράτησε η γραμμή του. Αντί να είναι συντετριμμένος, ακόμη και να κλαίει γοερά για το έγκλημα που είχε μπροστά του, επιδιδόταν σε ακκισμούς με ειρωνικό ύφος απαντούσε και με ψευτομάγκικη συμπεριφορά προστάτευε τους πάντες από αυτό που όλοι οι Ελληνες ήξεραν. Τις ευθύνες που τώρα θα έπρεπε να έχουν Ερινύες. Τουλάχιστον σε κανονικούς ανθρώπους.

Παύλος Πολάκης

Ο γιατρός, που έχει σώσει ζωές και που στην πιάτσα τον χαρακτηρίζουν καλό επιστήμονα. Αν είναι έτσι, κ. Πολάκη τότε γυρίστε στην Ιατρική, πάντως, για πολιτικός και υπουργός δεν κάνετε. Ο άνθρωπος αυτός γνώριζε για νεκρούς μέσα σε σάκους, τον ενημέρωναν ότι πάνε καμένοι στα νοσοκομεία κι αυτός τι έκανε; Επαιζε με το κινητό του στην σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ακόμη χειρότερα; Είναι ο ίδιος, ο «Παυλάρας ο Κρητικός», ο «τίμιος, διώκτης της διαπλοκής και της διαφθοράς», που προσέβαλε τους 100 νεκρούς στο Μάτι με τις άθλιες αναρτήσεις του. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει ζητήσει συγγνώμη για το μέρος που εμπλέκεται στην τραγωδία. Αλλά κυρίως για τη συμπεριφορά του.

Νίκος Παππάς

Δεν ενεπλάκη άμεσα στην υπόθεση, άλλωστε είναι έξυπνος για να μπει στο κάδρο της καταστροφής. Ενεπλάκη έμμεσα όμως όταν… διέθεσε «ειδικούς» να ψάξουν με δορυφόρους και να παρουσιάσουν στοιχεία ότι ήταν εμπρησμός. Επρεπε να υπηρετήσει ένα σχέδιο που έλεγε ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία γιατί κάποιος έβαλε την κυβέρνηση στο μάτι και ήθελε να κάψει το Μάτι για να πέσει. Ολοι θυμόμαστε ότι τις πρώτες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης έπαιζαν δυνατά το χαρτί της συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης. Τώρα όλοι τους σιωπούν. Και οι «επιστήμονες» και οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης που με πρωτοσέλιδα μας «αποκάλυπταν» τους εμπρηστές.

Πυροσβεστική – Αστυνομία

Αναμφισβήτητα είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές και θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί. Αραγε πόσοι τιμωρήθηκαν και πόσοι θα τιμωρηθούν για τα τραγικά τους λάθη. Το πόρισμα είναι καταπέλτης για όλους, κυρίως για την ηγεσία. Όμως, απ’ ότι μαθαίνουμε όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά επιβραβεύονται κιόλας.

Για παράδειγμα, καρατομήθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ. Τερζούδης αλλά στη θέση του μπήκε ο επιχειρησιακός υπαρχηγός Β. Ματθαιόπουλος ο οποίος με βάση το πόρισμα είναι κατηγορούμενος και φέρει βαρύτατες ευθύνες. Προήχθη σε αρχηγό ενώ εκείνη τη νύχτα έκανε ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει.

Δηλαδή όχι μόνον δεν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας αλλά αποδέχθηκε και την προαγωγή. Αλλά αφού τον διόρισε η κυβέρνηση γιατί αυτός να μην συμφωνήσεις.

Παρέμειναν όμως στις θέσεις τους και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

Αυτοί δηλαδή που ήταν στην Πυροσβεστική μιας περιοχής που θρηνεί 100 νεκρούς είναι στη θέση τους. Πραγματικά τι μήνυμα μπορεί να δίνεται στους πολίτες;
Εχουμε κι άλλα.
Στο Σώμα παρέμεινε και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό «199», Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.
Οποιος διαβάσει το πόρισμα των εισαγγελέων και τους διαλόγους με τους τηλεφωνητές του «199» θα καταλάβει γιατί έπρεπε να έχει πάει σπίτι του.

Ολη η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολοι τους είναι ένοχοι γιατί επέτρεψαν αυτή την αθλιότητα της εκτόξευσης κατηγοριών κατά των κατοίκων. Ότι κάηκαν γιατί είχαν κτίσει αυθαίρετα. Ναι, υπάρχουν ευθύνες για το πολεοδομικό χάος της χώρας. Ναι, πρέπει να ξαναδούμε πώς κτίζουμε, πώς μπαζώνουμε τα ρέματα, πώς κλείνουμε τη θάλασσα. Όμως, στο Μάτι η κύρια αιτία της μαζικής δολοφονίας ήταν η ανεπάρκεια του κράτους. Αλίμονο αν φταίει η άναρχη δόμηση ή η κλιματική αλλαγή. Τότε όλη η Ελλάδα που είναι αυθαίρετη θα πρέπει να καεί ή να γκρεμιστεί για να γλιτώσει.

Ρένα Δούρου – Ηλίας Ψινάκης

Τους αφήνουμε τελευταίους αλλά όχι έσχατους. Είναι αυτοί που έχουν δεχθεί τα περισσότερα πυρά προφανώς επειδή υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση. Η Περιφερειάρχης, με περίσσιο θράσος βγαίνει από κανάλι σε κανάλι για να δηλώσει πόση προσωπική θλίψη αισθάνεται, αλλά επιμένει να λέει ότι όλα έγιναν μια χαρά, ότι οι υπηρεσίες λειτούργησαν άψογα.

Τι να πει κανείς, όταν ένας ανώτατος άρχοντας, που έχει τη διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, μετά από τέτοια καταστροφή και 100 νεκρούς έχει αυτή τη συμπεριφορά τότε η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια της. Η κ. Δούρου από τη στιγμή που δέχθηκε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία θα πρέπει να δεχθεί και την κριτική. Αλλωστε έχει στις πλάτες της… δύο στραβές στη βάρδια της. Μάνδρα και Μάτι.

Ο λαός θα την δικάσει και θα την καταδικάσει όπως της πρέπει. Και στην κάλπη η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οσο για τον Ηλία Ψινάκη, το γεγονός ότι κοιμάται ήσυχος με και με καθαρή τη συνείδησή του, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε άλλο μαζί του. Θα τον βλέπουμε στις κοσμικές στήλες της Μυκόνου, εκεί όπου ανήκει, όχι όμως στον δήμο Μαραθώνα που μετράει τους νεκρούς της.

Ευθιξία

Και μιας και μιλάμε για ευθιξία στην Ελλάδα, μια ανάρτηση στο facebook ήρθε να μας θυμίσει ότι υπήρξε σε ορισμένες, μεμονωμένες περιπτώσεις. Ελληνες πολιτικοί πράγματι παραιτήθηκαν, ας δούμε ποιοι:

  1. Κώστας Σημίτης Παραίτηση Το 1987, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αποφασίζει αιφνιδιαστικά να αλλάξει την έως τότε σταθεροποιητική πολιτική, την οποία είχε αρχίσει να εφαρμόζει μετά εκλογές του 1985, για να συμμαζέψει τα ελλείμματα. Ο υπουργός Οικονομικών που είχε αναλάβει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική, Κώστας Σημίτης, υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του.
  2. Σταυρός Δήμας Παραίτηση Το 1991, ο Σταύρος Δήμας, υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε ένα λεκτικό επεισόδιο με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Την επομένη υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν είχε κάνει κάποιο λάθος στο υπουργείο του, δεν του καταλογίστηκε κάτι. Για λόγους ευθιξίας.
  3. Αναστάσιος Πεπονής Παραίτηση Το 1994, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αναστάσιος Πεπονής, παραιτήθηκε, επειδή συνάδελφοί του υπονόμευαν το νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Είναι ο γνωστός ως «νόμος Πεπονή»(2190/1994), που καθιέρωσε το ΑΣΕΠ.
  4. Σάββας Τσιτουρίδης 2004 & 2007 Δις Παραίτηση Το 2004 παραιτήθηκε από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2007, όταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, παραιτήθηκε και από Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο διάστημα 1999-2000.
  5. Γεώργιος Βουλγαράκης 2008 Παραίτηση Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα, από ευθιξία, η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά από κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
  6. Θεόδωρος Ρουσόπουλος 2008 Παραίτηση Στην παραίτησή του οδήγησε το αρνητικό κλίμα από την εμφάνιση του τότε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την κακή εκτίμηση της υπόθεσης του Γιώργου Βουλγαράκη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρουσόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
  7. Βασίλης Μαγγίνας 2007 Παραίτηση Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα της οικίας του στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και την θέση του ανέλαβε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η παραίτηση του Βασίλη Μαγγίνα ήλθε λίγες ώρες μετά το δημοσίευμά της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», ότι κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, σε χωροταξική ζώνη που δεν είναι οικιστική.
  8. Αριστοτέλης Παυλίδης 2007 Παραίτηση Στις 27 Απριλίου 2007 έφθασε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, καταγγελία του πρώην βουλευτή Ζαχαράκη για χρηματισμό του Παυλίδη από τον εφοπλιστή Μανούση. Στις 30 Απριλίου ο Αριστοτέλης Παυλίδης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Παυλίδη, Ζαχαρίου, παραιτήθηκε.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.