Μεγάλη Τρίτη τι γιορτάζουμε: Θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές

Ημερομηνία:

Η μέρα χαρακτηρίζεται από δύο παραβολές αυτή των δέκα παρθένων που μας διδάσκει να είμαστε φιλάνθρωποι και αυτή των Ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί.

Ήδη διανύουμε την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας η οποία είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού τα οποία θα κορυφωθούν το Μεγάλο Σάββατο με την Ανάσταση του Χριστού. Ειδικότερα τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:

Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία, και των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Έτσι η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στην καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Tι συμβολίζει η παραβολή των δέκα παρθένων:

Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η παραβολή αυτή μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

Τι συμβολίζει η παραβολή των Ταλάντων:

Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης που είναι ημέρα αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής.

H μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, έθιμο ωστόσο, που συνήθως γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.Στη Θάσο αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», όπου χορεύονται παραδοσιακοί χοροί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν...

Σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια...

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τις χειραποσκευές και...

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει δωρεάν προσωπικό αντικείμενο και...

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν...

Σηκώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια...

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τις χειραποσκευές και...

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει δωρεάν προσωπικό αντικείμενο και...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Επισκέφθηκα σήμερα το Ρέθυμνο προκειμένου να ενημερωθώ και να...

Ρέθυμνο:Πρόγραμμα επισκέψεων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.Πρόδρομου κατά την περίοδο του Ιερού Δεκαπενταύγουστου 2026

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ...

Ηράκλειο:Άνοιξε χθες η αυλαία του Φεστιβάλ ΖΟΡΜΠΑΣ στη Μυρτιά

Με την παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών άνοιξε η αυλαία του...