Με μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αγωνιστή και ηγέτη Σταύρο Καλλέργη

H εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και ήταν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Στην πλατεία εργατικής Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 12 Μαΐου η Πανελλήνια Ένωση Μυλοποταμιτών πραγματοποίησε εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου Μυλοποταμίτη αγωνιστή Σταύρου Καλλέργη. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του μεγάλου αγωνιστή και Κρητικού Σταύρου Καλλέργη (η σύζυγος του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη, Τζένη Καλλέργη, ο Πλάτων Καλλέργης, απόγονος του Σταύρου Καλλέργη) και άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη, τα γράμματα και την επιστήμη.

H εκδήλωση συνδιοργανώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με την οικογένεια Καλλέργη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια από τον κ. Μανώλη Βελεγράκη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, εκπρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Αττικής κ. Στέλιο Μαμαλάκη, Κομμάτων, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ, Σωματείων, Κρητικών Συλλόγων και εκπρόσωπων άλλων φορέων.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, πατέρα Ευμένιο Ρενιέρη, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄.

Αναφορές στο έργο και στη συμβολή του Σταύρου Καλλέργη έγιναν κατά την έναρξη της εκδήλωσης, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων κ. Μανώλη Βελεγράκη, τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Αττικής κ. Στέλιο Μαμαλάκη, τους εκπροσώπους των κομμάτων, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Μανώλη Κυρίμη, τη σύζυγο του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη κα Τζένη Καλλέργη, καθώς και από τον κεντρικό ομιλητή, κ. Παντελή Μούτουλα , Ιστορικό, Διδάκτωρ Ιστορίας.

Μεταξύ άλλων ο κεντρικός ομιλητής κ. Παντελής Μούτουλας ανέφερε: «Ο Σταύρος Καλλέργης ανήκει στους ανθρωπιστές οραματιστές του 19ου αιώνα που πίστεψαν ότι μια κοινωνία, απαλλαγμένη «από της περί της αύριον μερίμνης», ήταν εφικτή. Περιφρόνησε τα πλεονεκτήματα που του παρείχε η κοινωνική του θέση, αρνήθηκε να πορευτεί ως «εγωιστής, ήτοι ατομιστής φροντίζων δηλαδή μόνον δια το εγώ του, δια το άτομόν του» και αντιθέτως αφιέρωσε τον εαυτό του και δαπάνησε την περιουσία του στην επιδίωξη του σοσιαλιστικού ιδεώδους. Για την εξυπηρέτηση του στρατηγικού του σκοπού ανέπτυξε την εικοσαετία 1885-1905 πολύπλευρη πολιτική, θεσμική και εκδοτική δραστηριότητα που έθεσε σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή του εξαιτίας της εχθρικής συμπεριφοράς του αστικού καθεστώτος απέναντί του. Κατέληξε απομονωμένος από εκείνους με τους οποίους συμπορεύτηκε και αποσύρθηκε στον ιδιωτικό βίο, αλλά από τις αρχές του ουδέποτε απομακρύνθηκε. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Όσοι θέλουσι να καυχώνται οι απόγονοί των δια την καταγωγήν αυτών ας κηρυχθώσι σοσιαλισταί βαδίζοντες κατά το όνομά των». Συνεπής απέναντι σ’ αυτή τη διακήρυξη, έκανε τους απογόνους του υπερήφανους και τροφοδότησε με πλούσιο υλικό την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία».
Επιπλέον στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Μανώλης Κυρίμης υπογράμμισε: «…Με σεβασμό και συγκίνηση η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών τιμά και φέτος τη μνήμη του πρωτοπόρου του Σοσιαλισμού, του οραματιστή, αγωνιστή, ηγέτη, εμπνευστή και οργανωτή του εορτασμού της 1ης εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα Σταύρου Καλλέργη.
Του σπουδαίου Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος αγωνίστηκε προκειμένου να καθιερωθούν τα εργασιακά δικαιώματα που σήμερα θεωρούν αυτονόητα όπως: Η οκτάωρη εργασία. Το δικαίωμα στην ανάπαυση των εργαζομένων την Κυριακή, την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα προνοιακά επιδόματα για τους εργαζομένους και πολλά άλλα.
Προσωπικότητα με Πανευρωπαϊκή ακτινοβολία, έχαιρε της εκτίμησης του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά και του Ελευθεριακού φιλόσοφου Κροποτκιν.
Να μην ξεχνάμε ότι αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Κρήτης με την ίδια αυταπάρνηση και πάντα αναλαμβάνοντας το κόστος.
Αυτόν τον Μπροστάρη Κρητικό Μυλοποταμίτη, που πέρασε στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων με ανεξίτηλα γράμματα, τιμούμε και φέτος σε αυτήν εδώ την πλατεία όπου έχει στηθεί ο ανδριάντας του από την Πολιτεία, αποδίδοντας έτσι έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του…» και ο Πρόεδρος κατέληξε: «…Εκ μέρους της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς που όχι μόνο ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και τιμήσατε με την παρουσία σας τη σημερινή μας εκδήλωση, αλλά και που με το δυναμικό παρών όλων μας εξακολουθεί και σήμερα να επιβεβαιώνεται η δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που δεν είναι χρωματισμένες πολιτικά».

Σύντομους χαιρετισμούς πραγματοποίησαν η κα Χαρά Κουρτικάκη, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η κα Ρένα Βασιλάκη Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, ο εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Κακαριάρης, ο Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Θανάσης Δανούσης και Εκπρόσωποι των Κομμάτων.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Μανώλης Γλέζος, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Βουλευτή- τ. Υπουργού κας Μιλένας Αποστολάκη, ο οποίος έκαμε και σύντομο χαιρετισμό, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγίου Δημητρίου Αγγελική Σαραβελάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής κ. Στέλιος Παλάσαρος, ο Γιώργος Νταγάκης από την ραδιοφωνική εκπομπή «Η ώρα τσι Κρήτης», ο Δικηγόρος Δημήτρης Φακιδάρης, κ.α..(Αναλυτικά οι σύλλογοι και οι εκπρόσωποι τους αναφέρονται παρακάτω).

Στη συνέχεια η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ερμήνευσε έργα του Μάνου Χατζηδάκη και άλλων Ελλήνων σπουδαίων συνθετών. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου επίσης από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και κατάθεση στεφάνων (αναλυτικά οι φορείς και τα σωματεία που κατέθεσαν στεφάνια αναφέρονται παρακάτω).

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, στα μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, σε όλο το προσωπικό του ΟΠΑΝΔΑ, στην οργανωτική επιτροπή της Εκδήλωσης και σε όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη λαμπρή εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το μουσικό συγκρότημα του του Χαράλαμπου Τερζάκη και Χαράλαμπου Σουλακιώτη έδωσαν μία ιδιαίτερη Κρητική νότα στην εκδήλωση. Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης και στη χορηγό της εκδήλωσης «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.».

Κατάθεση στεφάνων

 Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο Μανώλης Βελεγράκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα

 Εκ μέρους του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Μαμαλάκης

 Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο κ. Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών

 Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο κ. Παύλος Χρηστίδης Βουλευτής

 Εκ μέρους του ΚΚΕ η κα Νίκη Χρονοπούλου υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

 Εκ μέρους της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ο κ. Εμμανουήλ Ιωνάς υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 Εκ μέρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Θανάσης Δανούσης

 Εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος Εκ μέρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Κακαριάρης

 Εκ μέρους του Φιλανθρωπικού Πνευματικού Ιδρύματος «Κρητική Εστία» ο Πρόεδρος Αντώνης Μυτηλινάκης

 Εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου ο Πρόεδρος Νίκος Καραταράκης

 Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελλήνων Φιλελλήνων ο Πρόεδρος Μιχάλης Χαριτάκης

 Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων η Αντιπρόεδρος κα Χαρά Κουρτινά

 Εκ μέρους της Παγκρητίου Ενώσεως Ενώσεως η Πρόεδρος κα Ρένα Βασιλάκη

 Εκ μέρους της Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικών Απανταχού Γυναικών η Αντιπρόεδρος κα Δώρα Παπαδάκη

 Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγίου Βασιλείου “Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ” ο Πρόεδρος Μανώλης Δριδάκης

 Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αμαρίου Νομού Ρεθύμνης ο Πρόεδρος Νίκος Κραουνάκης

 Εκ μέρους της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Κούνδουρος

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Αγίας Βαρβάρας ο Πρόεδρος Παντελής Πρεντάκης

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω ο Πρόεδρος Ανδρέας Κλισαρχάκης

 Εκ μέρους της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου ο Πρόεδρος Κωστής Σηφάκης

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών ο Πρόεδος Δημήτρης Γιαννούλης

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου “Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” ο Πρόεδρος Φώτης Νταουντάκης

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Μοσχάτου-Ταύρου ο Πρόεδρος Πολύδωρος Πατσουράκης

 Εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Νέας Σμύρνης ο Πρόεδρος Ευτύχης (Τάκης) Πρασσάκης

 Εκ μέρους του της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου ο Πρόεδρος Κώστας Ξωφάκης

 Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωρωπού και Πέριξ Περιοχών ο Πρόεδρος Αντώνης Γιαννουλάκης

 Εκ μέρους του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου Αιγάλεω ο Πρόεδρος και Ιδρυτής Γιάννης Περράκης

 Εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» ο Κώστας Κυριακάκης

 Εκ μέρους της Οικογένειας Λυκούργου Καλλέργη σύζυγος του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη

 Εκ μέρους της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών ο Πρόεδρος Μανώλης Κυρίμης

Τα σχόλια είναι κλειστά.