Μείωση στον τουρισμό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την Κρήτη

Ημερομηνία:

Πάνω από 600 ευρώ, κατά μέσο όρο ξόδεψε κατά κεφαλήν ο τουρίστας στην Κρήτη την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Τα στοιχεία προδιαγράφουν εν μέρει τις τάσεις που απειλούν να “ψαλιδίσουν” τα έσοδα των περιοχών από τον τουρισμό, επηρεάζοντας όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον τομέα που αποτελεί σήμερα τον βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τα 618,3 ευρώ που έδωσε ο μέσος τουρίστας στην Κρήτη, ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, αναφέρει: «Εγώ βλέπω ότι η Κρήτη είχε πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσό το οποίο ξόδευαν οι τουρίστες και κάθε χρόνο μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι αριθμοί. Αυτό είναι για μένα το ζητούμενο και αυτό φωνάζω όλα αυτά τα χρόνια, κόντρα στις θριαμβολογίες. Μην πάμε να συγκριθούμε με προορισμούς που δουλεύουν δύο μήνες τον χρόνο ή με μέρη της Ελλάδας που ξεκινάει από τώρα ο τουρισμός και όπου είναι πολύ χαμηλό το ποσό που ξοδεύουν εκείνοι που επισκέπτονται περιφέρειες της Ελλάδας. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο τι εισέπραττε η Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια και τις εισπράττει τώρα. Η Κρήτη έχει συνεισφέρει στον τουρισμό και αυτό θεωρείται δεδομένο. Γι’ αυτό εξάλλου και τη χαρακτηρίζουμε ως “ναυαρχίδα του τουρισμού”. Είναι επίσης δεδομένο ότι η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη) είναι στο υψηλότερο επίπεδο από όλες τις περιφέρειες. Τα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά και είναι δεδομένο πως το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύει ο κάθε τουρίστας που πηγαίνει εκεί είναι το μεγαλύτερο από όλες τις περιφέρειες».

Τη μείωση του κόστους διανυκτέρευσης στο 11,8 % σχολίασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Βλατάκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς πάλι θα πάμε να δούμε τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και πώς έχει μειωθεί αυτό. Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους πελάτες και μειώνεται το μέσο κόστος της διανυκτέρευσης. Είμαστε δεύτεροι στη διανυκτέρευση, αλλά είναι λιγότερος ο μέσος όρος απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Πώς θα επιστρέψουμε στα καλά χρόνια του παρελθόντος ή πώς θα αυξήσουμε, πέραν των αριθμών που ευημερούν, το ποσό που θα ξοδεύει ο κάθε τουρίστας στην Κρήτη και το ποσό που θα πληρώνει στη διανυκτέρευση. Είναι συναρτώμενα μεγέθη αυτά».

Τέλος, ο κ. Βλατάκης έδωσε την εκτίμησή του για την τουριστική περίοδο που καταφτάνει, λέγοντας: «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μια πολύ μεγάλη μείωση. Η δική μου αίσθηση είναι πως θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε σχεδόν όπως το 2018. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε αυξήσει το ποσό αυτό που θα ξοδεύουν οι πελάτες και το κόστος διανυκτέρευσης, κι ας είναι λιγότεροι πελάτες. Αυτή είναι η ευχή μο

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βάση Σούδας, τουρισμός και τοπική οικονομία πάνε...

Τι αφήνει στην πραγματική οικονομία η λειτουργία της νατοϊκής...

Fuel pass: Πότε θα γίνει η πληρωμή...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του βοηθήματος,...

Βάση Σούδας, τουρισμός και τοπική οικονομία πάνε...

Τι αφήνει στην πραγματική οικονομία η λειτουργία της νατοϊκής...

Fuel pass: Πότε θα γίνει η πληρωμή...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του βοηθήματος,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ποινική δίωξη για βαριές κατηγορίες για τα 22 μέλη του κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΦΚΑ

Το κύκλωμα μέσω εικονικών εταιριών φέρεται να εξαπατούσε τον...

Fuel pass: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Δικαιούχοι, ποσά και κριτήρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του βοηθήματος,...