Μελίνα Μερκούρη: Μια μεγάλη Ελληνίδα περνάει στην αθανασία

Μια μέρα σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου του 1994 – πέρασαν κιόλας 28 χειμώνες – φεύγει από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη.

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε Κανείς»! Αυτά έλεγε η Μελίνα Μερκούρη που «έφυγε» πριν από 28 χρόνια κι ακόμα να εμπεδώσουμε τις βαριές κουβέντες της!
Η Μελίνα ταν από τους ελάχιστους πολιτικούς στην Ελλάδα που ο κόσμος την προσφωνούσε με το μικρό της όνομα: Μελίνα! Ο λαός την ένοιωθε δικό του άνθρωπο· όπως τον Αντρέα! Τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, αλλά δεν τη φώναξαν έτσι, ποτέ.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε γεννηθεί στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Ήταν εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.
Η Μελίνα παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον κτηματία Παναγή Χαροκόπο, με τον οποίο είχαν σημαντική διαφορά ηλικίας. Πριν από την επίσημη λύση του γάμου τους το 1962, η Μελίνα ερωτεύτηκε έναν μαυραγορίτη και συνεργάτη των Γερμανών, τον Φειδία (Αλέξη) Γιαδικιάρογλου. Και αυτή η σχέση δεν κράτησε πολύ.
Μετά ήρθαν οι επαγγελματικές ανησυχίες: Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με τον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», που ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Το 1955 εμφανίζεται στον κινηματογράφο με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» και άφησε βαθύ το χνάρι της στο χώρο. Η Μελίνα συνάντησε τον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν και άρχισε επαγγελματική και ερωτική σχέση μεταξύ τους. Ο Ντασέν με την Μελίνα πρωταγωνίστρια γύρισε τις ταινίες «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο νόμος», «Φαίδρα» και «Τοπκαπί».
Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας κι όταν οι Συνταγματάρχες της αφαίρεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια απάντησε με λίγες λέξεις που έλεγαν πολλά: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας».
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε: ΠΑΣΟΚ, Αλλαγή και η Μελίνα υπουργός Πολιτισμού – ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Η Μελίνα ήταν εκείνη που οραματίστηκε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο: «Αν με ρωτήσετε εάν θα ζω όταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ναι, θα ζω. Αλλά κι αν ακόμη δεν ζω πια, θα ξαναγεννηθώ»… Η Μελίνα δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Ο κόσμος την λάτρευε και οι αντίπαλοί της την σέβονταν.

Η αυλαία έπεσε στις 6 Μαρτίου του 1994, στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο των πνευμόνων. Η Μελίνα, λίγο πριν φύγει στο εξωτερικό για επέμβαση βρέθηκε στο Υπουργείο και έγραψε σε ένα πακέτο τσιγάρα, «θα ξαναγυρίσω». Μπορεί να μην ξαναγύρισε, όμως δεν «έφυγε» ποτέ!https://www.ethnos.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.