Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο

Ημερομηνία:

Ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την Τουρκία ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ.

Συμπεριέλαβε μάλιστα τη γειτονική χώρα στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή».

«Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη είναι απαράδεκτη συμπεριφορά για κάθε χώρα» σημείωσε ο αμερικανός γερουσιαστής για να αναφερθεί και στην «παράνομη κατοχή», όπως είπε, της Κύπρου από την Τουρκία. Παράλληλα κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρθηκε ακόμη στην προσωπική του διαδρομή και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για περαιτέρω σύσφιγξη στα πεδία της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και της περιφερειακής αλληλεγγύης.

Κατά την προσφώνηση του τιμώμενου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημείωσε πως «η απονομή του τίτλου αποτελεί ένα φόρο τιμής για έναν διακεκριμένο αμερικανό πολίτη με διεθνή απήχηση, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Η.Π.Α., έναν μεγάλο φιλέλληνα και βαθύ γνώστη των ελληνικών θεμάτων, που στήριξε και στηρίζει τη χώρα μας διαχρονικά και σε κρίσιμες συγκυρίες».

«Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και στα ελληνικά ζητήματα και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο του πάντα επ’ ωφελεία των δικαίων αιτημάτων των Λαών για ευημερία και Δικαιοσύνη» κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Σεισμός στο πολιτικό σύστημα: 17 βουλευτές στο...

Νέα δεδομένα προκύπτουν γύρω από τη δεύτερη δικογραφία της...

Πένθος στο Ηράκλειο: Πέθανε ο «σωφέρ» του...

Ένας άνθρωπος, που έζησε για πολλά χρόνια ως έμπιστος...

Σεισμός στο πολιτικό σύστημα: 17 βουλευτές στο...

Νέα δεδομένα προκύπτουν γύρω από τη δεύτερη δικογραφία της...

Πένθος στο Ηράκλειο: Πέθανε ο «σωφέρ» του...

Ένας άνθρωπος, που έζησε για πολλά χρόνια ως έμπιστος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σεισμός στο πολιτικό σύστημα: 17 βουλευτές στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Νέα δεδομένα προκύπτουν γύρω από τη δεύτερη δικογραφία της...

Κατάψυξη Ωαρίων: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις

Η κατάψυξη ωαρίων δίνει τη δυνατότητα χρονικής ευελιξίας, επιτρέποντας...

Επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν

«Βλέπω καθημερινά τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Brexit....

Αρχαία μυστικά: Δύο αγγεία αποκαλύπτουν τον ρόλο του ψαρέματος στη Μυκηναϊκή κοινωνία

Από τη Νάξο έως τον Κύνο: Τα αρχαιολογικά ευρήματα-κλειδιά Για...