Μέτρα για αύξηση των δηλώσεων στο κτηματολόγιο των Δήμων του ν. Ηρακλείου ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

Μέτρα για αύξηση των δηλώσεων στο κτηματολόγιο των Δήμων του ν. Ηρακλείου ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο των Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Χάρης Μαμουλάκης.

«Το ποσοστό δήλωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Π.Ε. Ηρακλείου παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η δυσμενέστερη συνέπεια στην περίπτωση που δε δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, είναι ότι αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια περιουσιών.».

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση, το ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων και καταχωρείται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβληθεί σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες με ενδεχόμενους δικαστικούς αγώνες με αντίδικο είτε το δημόσιο είτε τρίτους, προκειμένου να εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα. Επιπλέον, η μη δήλωση ακινήτου στο γραφείο κτηματογράφησης συνεπάγεται την αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου και σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων ενώ η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων επισύρει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για τα ποσοστά συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο των επιμέρους Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, εάν προτίθεται να χορηγήσει παράταση, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό δήλωσης ακινήτων στο κτηματολόγιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.