Η Μόσχα στρέφεται στα… «φιλικά» νομίσματα – Με ποια θα αντικαστήσει ευρώ και δολάριο

Ημερομηνία:

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα νομίσματα «φιλικών» χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία για να τα κρατήσει στο Εθνικό της Ταμείο Πλούτου (NWF), έχοντας χάσει την ικανότητα να αγοράζει δολάρια ή ευρώ λόγω κυρώσεων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι εμμένει στην πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί ένας κανόνας του προϋπολογισμού που εκτρέπει τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο στο ταμείο της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε την πιθανή λίστα νομισμάτων για πρώτη φορά την Παρασκευή, σε μια έκθεση σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με την τραπεζική αρχή, ενδέχεται να συμπεριληφθούν και άλλα νομίσματα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εναλλακτικές

Σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική της για την περίοδο 2023-2025, η κεντρική τράπεζα είπε ότι συζητούνται τώρα διάφορες επιλογές για τον τρόπο επιστροφής στον δημοσιονομικό κανόνα και αναπλήρωσης του NWF, λαμβάνοντας υπόψη τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

«Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για τη δυνατότητα εφαρμογής ενός λειτουργικού μηχανισμού για την αναπλήρωση/δαπάνη του NWF με νομίσματα φιλικών χωρών (γιουάν, ρουπίες, τουρκικές λίρες και άλλα)», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Ανησυχίες για ρευστότητα

Όπως εκτιμά το Reuters, ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ανεπαρκή ρευστότητα σε τέτοια νομίσματα και για τους πιθανούς κινδύνους. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε σχεδόν στο 80% τον Ιούνιο, υψηλό 24 ετών.

Ο Αλεξέι Ζαμπότκιν, ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας που παρουσίασε την έκθεση νομισματικής πολιτικής την Παρασκευή, δήλωσε ότι οι παράμετροι του νέου δημοσιονομικού κανόνα εξακολουθούν να εξετάζονται.

Σύμφωνα με τον κανόνα του προϋπολογισμού, η Ρωσία αγόραζε στο παρελθόν δολάρια και ευρώ για το NWF, αλλά όχι τα άλλα νομίσματα. Σταμάτησε τις καθημερινές αγορές συναλλάγματος στις αρχές του 2022 εν μέσω αυξημένης αστάθειας στο ρούβλι.

Το NWF διοικείται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποτελεί μέρος των διεθνών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης γιουάν. Αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν παγώσει υπό τις δυτικές κυρώσεις.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Ρεθύμνης:Ξεκινούν 02 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για...

Η μουσική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους εκδήλωσης...

ΟΦΗ: Ιστορική πρόκριση στη League Phase του...

Ιστορική βραδιά για τον ΟΦΗ στη Σόφια. Η ομάδα...

Δήμος Ρεθύμνης:Ξεκινούν 02 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές για...

Η μουσική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους εκδήλωσης...

ΟΦΗ: Ιστορική πρόκριση στη League Phase του...

Ιστορική βραδιά για τον ΟΦΗ στη Σόφια. Η ομάδα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χρυσοχοΐδης στο Mega News 104.6: «Μετατρέπεται σε κακούργημα η τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένων»

Οι τηλεφωνικές εξαπατήσεις εναντίον ηλικιωμένων αποτελούν πλέον σοβαρή απειλή,...

Το ήσυχο ελληνικό νησί που μένει «αναλλοίωτο» για αιώνες και αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027

Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία...

Το δικαίωμα στην… τεμπελιά και με τη «σφραγίδα» της επιστήμης

Το δικαίωμα στην τεμπελιά, έστω και το Σαββατοκύριακο, έρχεται...

Τελικά, η μακροζωία είναι κληρονομική; Ίσως ναι, δείχνει νεότερη μελέτη

Νέα έρευνα αποτυπώνει πως τα παιδιά των αιωνόβιων είχαν...