΄΄Μπαράζ΄΄ υποθέσεων ηλεκτρονικής απάτης ερευνά η Ασφάλεια στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σταθερά αυξάνονται τα οικονομικά εγκλήματα μέσω διαδικτύου και στα Χανιά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, το τελευταίο διάστημα την Ασφάλεια Χανίων απασχολούν τουλάχιστον τέσσερα τέτοια περιστατικά.

Θύμα απάτης έπεσε μια Χανιώτισσα η οποία δέχτηκε ένα μήνυμα στο κινητό της να καταχωρήσει τον κωδικό της, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναλλαγή μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Αν και ίδια φέρεται να δήλωσε στην Ασφάλεια ότι δεν καταχώρησε τον κωδικό της, οι επιτήδειοι απατεώνες κατάφεραν να αποσύρουν από τον τραπεζικό της λογαριασμό 1900 και 2100 ευρώ σε δύο διαφορετικές συναλλαγές.

Αρκετά είναι και τα περιστατικά απάτης μέσω ΕΛΤΑ, με ποιο πρόσφατο, αυτό ενός Χανιώτη ο οποίος έλαβε μήνυμα -πάλι στο κινητό του- ότι υπάρχει ένα δέμα για αυτόν, που θα παρέμενε στον αποθηκευτικό χώρο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μέχρι να καταβάλει το ποσό των 2 ευρώ. Ο άνθρωπος πείστηκε και κατέβαλλε το ποσό με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να «κάνει φτερά» από τον λογαριασμό του το ποσό των 1000 περίπου ευρώ. Από την αστυνομία διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα είχαν από την εταιρεία Revolut στην Λιθουανία!

Μία ακόμα ηλεκτρονική απάτη έγινε μέσω του facebook, όταν Χανιώτης πείσθηκε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μάρκας Nissan. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν στα 12.000 ευρώ, με την τελική τιμή μετά από τα… «παζάρια», να πέσει στα 9.000 ευρώ.
Το θύμα απάτης αρχικά κατέβαλλε το ποσό των 3.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια -πάντα μέσω της ίδιας Τράπεζας- άλλα 6.000 ευρώ σε διαφορετικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο απατεώνας του ζήτησε να καταβάλλει 6.000 ευρώ ακόμα, με το πρόσχημα ότι τα επιπλέον χρήματα θα έπρεπε να «φανούν» για φορολογικούς λόγους και ότι θα του επιστρέφονταν τα επιπλέον 3.000 ευρώ, αμέσως μετά.
Τελικά, ο άνθρωπος έχασε τα 12.000 ευρώ και αυτοκίνητο δεν.. είδε.

Επίσης, έχουν καταγραφεί απάτες -πάντα μέσω κινητού τηλεφώνου- όπου πολίτες λαμβάνουν μήνυμα το οποίο σε παραπέμπει σε σύνδεσμο -link-. Όσοι ξεγελάστηκαν και επιχείρησαν να μπουν στον προτεινόμενο σύνδεσμο, είδαν να αποσύρονται αυτόματα χρηματικά ποσά από τον λογαριασμό τους.

Οι απατεώνες που «στήνουν» τέτοιες απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, συνήθως φροντίζουν να ανασύρουν ποσά που δεν ξεπερνάνε τα 10.000, αφού μέχρι αυτό το ποσό το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ηλεκτρονική κλοπή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, που αγγίζουν και τις 50.000 ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα που παρανόμως αποσπώνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, «σπάνε» και διοχετεύονται σε διαφορετικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί ο τελικός και πραγματικός παραλήπτης τους.https://www.ertnews.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για τα...

Υπογράφηκε η μελέτη για το νέο σχολικό συγκρότημα στη...

Χανιά:Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη για Κτηματολόγιο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής απέστειλε επιστολή στον Υπουργό...

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για τα...

Υπογράφηκε η μελέτη για το νέο σχολικό συγκρότημα στη...

Χανιά:Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη για Κτηματολόγιο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής απέστειλε επιστολή στον Υπουργό...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μνημόνιο Συνεργασίας Επιμελητηρίου Ηρακλείου και ΙΤΕ για την Κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων

Το Μνημόνιο επισφραγίζει τη συνεργασία που ξεκίνησε ήδη ανάμεσα...

Τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια στην Ευρώπη το 2026

Πολύ χαμηλά για άλλη μια χρονιά το “Νίκος Καζαντζάκης”. Η...

Έρωτας με την πρώτη ματιά: Μύθος ή βιολογία;

Οι άνδρες ή οι γυναίκες ερωτεύονται πιο γρήγορα; Τι...

Στ’ Ανώγεια τα Ελληνικά και Κυπριακά Γεωπάρκα της UNΕSCO

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη το 6ο Συνέδριο. Στ’ Ανώγεια ξεκινά αύριο...