«Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» λένε οι επιστήμονες

Ημερομηνία:

«Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας».

Αυτό είπε σήμερα Τρίτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μίλησε για την αποκλιμάκωση της πανδημίας, ωστόσο επέμεινε στην εκτίμηση για μια ακόμη μετάλλαξη έως το καλοκαίρι.

Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται όπως εξήγησε, εστιάζοντας στην αποσυμπίεση του υγειονομικού συστήματος: «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Σχολιάζοντας την πλήρη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία αλλά κυρίως την άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση: «Δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα η άρση της καραντίνας για τους νοσήσαντες. Ιδίως μέχρι να επιτύχουμε ένα μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60. Υγειονομικά το θεωρώ πάρα πολύ άσχημο αυτό το μέτρο, δεν ξέρω πως το ανέχτηκαν. Η Αγγλία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο, ίσως είναι πολιτικοί οι λόγοι».

Φόβοι για νέα μετάλλαξη
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κοροναϊού διευκρινίζοντας πως στατιστικά, ανά εξάμηνο, προκύπτει ένα στέλεχος που προκαλεί προβληματισμό: «Δεν το λέω για να φοβίσω, στατιστικά ανά 6 μήνες προκύπτει μια νέα μετάλλαξη . Το λέω πιο πολύ για να προβληματιστούν οι ιθύνοντες ώστε να επεκτείνουν τους εμβολιασμούς στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να πιέσουμε τον ιό».

Τέλος, επεσήμανε πως λόγω της ενδημικότητας του ιού εποχιακά ίσως έχουμε νέες εξάρσεις και πιθανώς να δημιουργηθεί ένα διπλό εμβόλιο για την γρίπη και τον κορωνοϊό.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γιατί συγκρούστηκαν τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα:...

Ο αεροναυπηγός και ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων Φαίδων Καραϊωσηφίδης εντοπίζει...

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος;

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος που βράβευσε η Ουνέσκο,...

Γιατί συγκρούστηκαν τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα:...

Ο αεροναυπηγός και ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων Φαίδων Καραϊωσηφίδης εντοπίζει...

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος;

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος που βράβευσε η Ουνέσκο,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Γιατί συγκρούστηκαν τα δύο ελικόπτερα στην Ψάθα: Ο ανθρώπινος παράγοντας και οι πρώτες εκτιμήσεις

Ο αεροναυπηγός και ερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων Φαίδων Καραϊωσηφίδης εντοπίζει...

Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ολόκληρη η Κρήτη τη Δευτέρα 3 Αυγούστου

Σε κατηγορία κινδύνου 3, δηλαδή σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης...

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος;

Τι ακριβώς είναι ο Όλυμπος που βράβευσε η Ουνέσκο,...

Νότιο Ρέθυμνο: Ο Παράδεισος απ’ την Κόλαση απέχει ελάχιστα… δευτερόλεπτα!

Η ευλογία και κατάρα ενός τόπου απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς...