Ναυαγεί η κατασκευή σχολείου στις φυλακές Χανίων

Πνιγμένη στη γραφειοκρατία η κυβέρνηση το παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. «Κάγκελα και μόνο κάγκελα» σχολιάζει ο πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής που προώθησε το έργο.

Ναυαγεί η κατασκευή σχολείου στις φυλακές Χανίων

Πλήρως βαλτωμένη παραμένει η κατασκευή σχολείου στη φυλακή των Χανίων, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, που έχει ήδη δημοπρατηθεί από το 2017.

Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της φυλακής των Χανίων λειτουργεί ήδη εδώ και τρία χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλη συμμετοχή των κρατούμενων-εκπαιδευόμενων. Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος για την ανέγερση νέου κτιρίου σε διπλανή έκταση, που έχει ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, κινδυνεύει να μείνει ανεκπλήρωτος.

Η φυλακή των Χανίων είναι από τις πιο πρόσφατα κατασκευασμένες και εγκαινιάστηκε το 2012. Ωστόσο, αν και στα σχέδια του συγκροτήματος προβλεπόταν και η κατασκευή σχολείου, αυτό σκανδαλωδώς αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από την τότε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκε κονδύλι 1,25 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε το έργο, ενώ μετά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού αναδείχτηκε μειοδότης εργολάβος, η σύμβαση με τον οποίο υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018.

Ωστόσο, στην πορεία παρατηρήθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις και έναν χρόνο αργότερα ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος. Από εκεί ξεκίνησε ένας χαρτοπόλεμος μεταξύ του εργολάβου και της δημόσιας εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», που εξελίσσεται μέχρι και σήμερα χωρίς καμία προοπτική απεμπλοκής και τελικής υλοποίησης του έργου.

Για το θέμα υπέβαλαν τον Απρίλιο ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Καραμανλή να απαντά πως «αναμένεται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων».

«Πόσο ακόμα θα αναμένεται άραγε αυτή η γνωμοδότηση;» διερωτάται ο πρώην γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, που ήταν εκείνος ο οποίος είχε προωθήσει την κατασκευή του σχολείου. Σε δημόσια παρέμβασή του ο κ. Φυτράκης αναφέρει: «Η κυβέρνηση διά του υπουργού ομολογεί την επιλογή της να θάψει το έργο. Αυτό οφείλεται είτε σε πολιτική (“σωφρονιστική” και “αναπτυξιακή”) άποψη είτε στη δική της διαχειριστική ανικανότητα/ανεπάρκεια. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι χειρότερο. […] Παράλληλα όμως σηματοδοτεί την εμμονή στο δόγμα “νόμος και τάξη” που οδηγεί σε έξωση την εκπαίδευση από τις φυλακές και συρρίκνωση της επανένταξης των κρατουμένων. Κάγκελα παντού και μόνο κάγκελα!»

Πηγή: efsyn

Τα σχόλια είναι κλειστά.