Νέα τουρκική πρόκληση: «Δόθηκαν στην Ελλάδα πέντε νησιά που μας ανήκουν»

Ημερομηνία:

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά. Εκτός από τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που υποχρεούνται να είναι πιο προσεκτικοί ρόλο συντήρησης του εθνικισμού μέσω ακραίων προκλητικών δηλώσεων, αναλαμβάνουν και πρώην στρατιωτικοί, αλλά και πρώην κατώτερα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να διατηρήσουν το κλίμα επιθετικότητας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας Ουμίτ Γιαλίμ ο οποίος έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών», υποστηρίζοντας ότι στα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Με αυτήν την ρύθμιση, όπως λέει, «ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες».

Προσθέτει δε, ότι στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. «Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», ανέφερ ο Γιαλίμ.

«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθορστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την...

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...

Ανοίγει αύριο ο πολιτικός διάλογος για τη...

Την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση δρομολογεί...

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την...

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...

Ανοίγει αύριο ο πολιτικός διάλογος για τη...

Την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση δρομολογεί...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

Για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του στις επόμενες βουλευτικές...

Παπούρα: Ωμή και άμεση κυβερνητική παρέμβαση καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΑ για την κάθοδο του πρωθυπουργού...

Νέα Πέραμος: Τραύματα από πυροβόλο όπλο φέρει η σορός του άνδρα που εντοπίστηκε σε ρέμα

Εκτιμάται πως ανήκει σε 27χρονο αγνοούμενο. Ένα θρίλερ βρίσκεται σε...

Έρχεται απεργία και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα στη «Βιολάντα»

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00...