Νέα βόμβα Δραγασάκη : Ρύθμιση κόκκινων δανείων για να μην επιβαρυνθούν ξανά οι φορολογούμενοι

Ημερομηνία:

Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, θα κρίνει και το εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, άφησε να εννοηθεί μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν εκ νέου οι φορολογούμενοι, σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η όποια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει οπωσδήποτε να προσμετρά αθροιστικά τις κοινωνικές συνέπειες, τις δημοσιονομικού τύπου συνέπειες και τις συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα τυχόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ο ίδιος ανακίνησε προ ημερών, λόγω του κινδύνου των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι δεν έθεσε ποτέ θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα δήλωσε ότι συμφωνεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα «ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν αν και ίσως έπρεπε να έχει λεχθεί αυτό προ πολλού», όπως σχολίασε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας. Όσον αφορά την καθυστέρηση στην προώθηση ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, την απέδωσε στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων και του δημοσίου.

«Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις όπως του γραφείου Τύπου της ΝΔ και ΜΜΕ που κινδυνολόγησαν», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Τόνισε πάντως ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις πιθανές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο τα ενδεχόμενα νέα κεφάλαια που μπορεί να απαιτηθούν για τις τράπεζες. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την πρόταση του ΤΧΣ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια». «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα απαιτήσει πιθανόν εγγύηση δημοσίου».

Επίσης παρέθεσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση λέγοντας τα εξής: «Μια λύση είναι αυτή που έδωσε η Eurobank με τη θυγατρική της. Μια άλλη λύση είναι η τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Αν δεν υπάρχουν αυτά, το κράτος όπως έκανε και παλαιότερα μπορεί να χρειαστεί να βάλει τα κεφάλαια. Είναι ένα πλαίσιο αυτό για να δούμε τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και να τις αξιολογήσουμε».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Υδρογονάνθρακες: Καθοριστική η 10η Σεπτεμβρίου για τον...

Η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και...

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...

Υδρογονάνθρακες: Καθοριστική η 10η Σεπτεμβρίου για τον...

Η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και...

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΔΕΠΥ: Aπό ποιους κινδύνους γλιτώνουν όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή

Πώς η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αλλάξει ριζικά...

Επείγουσα ερώτηση Αποστολάκη: Στήριξη στους κτηνοτρόφους της Κρήτης για ζωοτροφές και επιβίωση εκμεταλλεύσεων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατέθεσε ερώτηση στη...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...