Νέα βόμβα Δραγασάκη : Ρύθμιση κόκκινων δανείων για να μην επιβαρυνθούν ξανά οι φορολογούμενοι

Νέα βόμβα Δραγασάκη : Ρύθμιση κόκκινων δανείων για να μην επιβαρυνθούν ξανά οι φορολογούμενοι. Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν…

Ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, θα κρίνει και το εάν οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, άφησε να εννοηθεί μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν εκ νέου οι φορολογούμενοι, σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η όποια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει οπωσδήποτε να προσμετρά αθροιστικά τις κοινωνικές συνέπειες, τις δημοσιονομικού τύπου συνέπειες και τις συνέπειες στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σχετικά με το θέμα τυχόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ο ίδιος ανακίνησε προ ημερών, λόγω του κινδύνου των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι δεν έθεσε ποτέ θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα δήλωσε ότι συμφωνεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα «ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν αν και ίσως έπρεπε να έχει λεχθεί αυτό προ πολλού», όπως σχολίασε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας. Όσον αφορά την καθυστέρηση στην προώθηση ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, την απέδωσε στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων και του δημοσίου.

«Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις όπως του γραφείου Τύπου της ΝΔ και ΜΜΕ που κινδυνολόγησαν», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Τόνισε πάντως ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις πιθανές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο τα ενδεχόμενα νέα κεφάλαια που μπορεί να απαιτηθούν για τις τράπεζες. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την πρόταση του ΤΧΣ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια». «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα απαιτήσει πιθανόν εγγύηση δημοσίου».

Επίσης παρέθεσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση λέγοντας τα εξής: «Μια λύση είναι αυτή που έδωσε η Eurobank με τη θυγατρική της. Μια άλλη λύση είναι η τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία ή να κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Αν δεν υπάρχουν αυτά, το κράτος όπως έκανε και παλαιότερα μπορεί να χρειαστεί να βάλει τα κεφάλαια. Είναι ένα πλαίσιο αυτό για να δούμε τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και να τις αξιολογήσουμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.