Νεκτάριος Ταβερναράκης: Ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία

Ημερομηνία:

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία (European Molecular Biology Conference – EMBC), για τετραετή θητεία με έναρξη τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα, ο οποίος αναλαμβάνει αυτή τη θέση, έχοντας διατελέσει επιστημονικός εκπρόσωπος της χώρας στο EMBC από το 2022.

Από τη θέση αυτή συνέβαλε ώστε, το 2023, να συνδεθεί η Ελλάδα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Organization – EMBO), για τη χρηματοδότηση νέων επιστημόνων που εγκαθίστανται στη Χώρα (EMBO Installation Grants).

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Μοριακή Βιολογία είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, με έδρα τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη, τα οποία εκπροσωπούνται από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο και έναν επιστημονικό σύμβουλο. Ιδρύθηκε το 1969 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας, ο οποίος λειτουργεί από το 1964 με αποστολή την προώθηση της μοριακής βιολογίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Το EMBC χρηματοδοτεί τα προγράμματα του EMBO και διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεθνή συνεργασία στις επιστήμες ζωής, παρέχοντας χρηματοδότηση, δράσεις δικτύωσης και ερευνητικές ευκαιρίες. Όπως και το EMBO, το EMBC δεσμεύεται στη στήριξη της υψηλής ποιότητας έρευνας στην Ευρώπη, με έμφαση στις διεθνείς επιστημονικές συνέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο, και οι δύο φορείς συνεργάζονται με χώρες και οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ενισχύοντας την συνεργασία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Με αφορμή την εκλογή του, ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε:

«Η Ελλάδα, ως ενεργό μέλος του EMBC από το 1972, στηρίζει τη βιοϊατρική έρευνα στην Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, επωφελείται από τις ευκαιρίες συνεργασίας και υποστήριξης που προσφέρει ο οργανισμός στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Η μοριακή βιολογία βρίσκεται στον πυρήνα των επιστημών ζωής και επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, όπως διαπιστώσαμε, για παράδειγμα, με αφορμή την πρόσφατη πανδημία.

Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Μοριακή Βιολογία, στόχος μου είναι να συνεχίσω το έργο του οργανισμού ενισχύοντας την επιστημονική αριστεία, προωθώντας τη διεθνή συνεργασία και διατηρώντας τις επιστήμες ζωής σε υψηλή προτεραιότητα στη διεθνή ατζέντα, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη για την Επέτειο της...

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους...

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του...

“Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αισθανόμαστε υπερήφανοι...

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη για την Επέτειο της...

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους...

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του...

“Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αισθανόμαστε υπερήφανοι...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους...

Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου

“Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αισθανόμαστε υπερήφανοι...

Ρέθυμνο:Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Δήμο Μυλοποτάμου

Ο Δήμος Μυλοποτάμου θα υποδεχθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου...

Μήνυμα του Βουλευτή Χανίων Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής...