Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη: ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ νεκρός από πυροβολισμό

Ημερομηνία:

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Κρήτη: Χρυσαετός νεκρός από πυροβολισμό

Το 4ο περιστατικό πυροβολισμού προστατευόμενου αρπακτικού στο νησί σε διάστημα λίγων εβδομάδων

Μετά από μόλις λίγες εβδομάδες από τη δολοφονία του Σπιζαετού «Λάμπρου» και πριν καταλαγιάσει η θλίψη και οργή που προκάλεσε σε όλους όσους αγαπούν τη φύση και σέβονται την άγρια ζωή, ένα ακόμα εμβληματικό αρπακτικό πουλί της Κρήτης, αυτή τη φορά ένας Χρυσαετός, έπεσε νεκρό από σκάγια φυσιγγίου που «βλήθηκε από λειόκανο όπλο».

Πρόκειται για το 4ο γνωστό περιστατικό πυροβολισμού προστατευόμενου αρπακτικού πουλιού που σημειώνεται στο νησί μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων: στα μέχρι σήμερα γνωστά θύματα περιλαμβάνονται ένας Σπιζαετός που έφερε δορυφορικό πομπό, μία Γερακίνα, καθώς και ένας Μαυροπετρίτης που βρίσκεται σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Στις 6 Οκτωβρίου 2021, μέλος της Ομάδας του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed για την προστασία του Σπιζαετού περισυνέλλεξε νεκρό νεαρό Χρυσαετό μεταξύ Καπετανιανών και Λούκιας στον Δήμο Γόρτυνας. Ο προστατευόμενος αετός είχε γεννηθεί σε φωλιά στα Ανατολικά Αστερούσια Όρη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό για την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών του. Ο νεαρός Χρυσαετός υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες και νεκροψία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Ηρακλείου όπου διαπιστώθηκε ότι πυροβολήθηκε στον αέρα από σχετικά κοντινή απόσταση.

Ο δράστης αυτού του νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος είχε το θράσος να περιεργαστεί το πτώμα του Χρυσαετού και να πάρει ως «τρόπαιο» τα δύο δαχτυλίδια που η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε τοποθετήσει στο πουλί πριν ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της επιστημονικής παρακολούθησης του απειλούμενου είδους.

Με εισαγγελική παραγγελία διενεργείται έρευνα σε ποικίλα επίπεδα, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης πληροφορίας, να περιοριστεί ο κύκλος των υπόπτων και να βρεθεί ο ένοχος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εμπλακεί ενεργά η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να ενοποιηθεί η δικογραφία της δολοφονίας του Χρυσαετού με την προηγούμενη που είχε ανοίξει για τη δολοφονία του Σπιζαετού, μιας και πλέον μιλάμε για εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην ίδια περιοχή.

Τόσο ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), όσο και ο Σπιζαετός (Aquila fasciata) που βρέθηκε πυροβολημένος σε κοντινή περιοχή στον ίδιο δήμο (Γόρτυνας, ΠΕ Ηρακλείου), αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία (Οδηγία για τα Πουλιά 2009/147/ΕΚ, Σύμβαση της Βέρνης, Σύμβαση της Βόνης).
Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ο Χρυσαετός καταγράφεται ως Κινδυνεύον είδος (υψηλή κατηγορία Κινδύνου), όπου και επισημαίνεται ότι βασικές απειλές για το είδος αποτελούν ο ανθρωπογενής περιορισμός των ενδιαιτημάτων του και η λαθροθηρία και ότι ειδικά στην Κρήτη, εξαιτίας της λαθροθηρίας, στο 1/3 των ζευγαριών παρατηρούνται ανώριμα άτομα. Με βάση δε τα πρόσφατα στοιχεία για την κατάσταση του τοπικού πληθυσμού του είδους, ο πληθυσμός του εμβληματικού αυτού αετού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν υπερβαίνει τα 35 άτομα σε όλη την Κρήτη.

Η διαφύλαξη της φύσης και άγριας ζωής της Κρήτης είναι στο χέρι μας!
Καλούμε όποιον διαθέτει στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό του δράστη να απευθυνθεί στο Δασονομείο Μοιρών στο 28920 23028 ή στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (Τμήμα Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημοσίου Κατηγόρου) στο 2810 264942.

Η θανάτωση αρπακτικών πουλιών αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ και ο ένοχος πρέπει να βρεθεί για να λογοδοτήσει. Είναι θέμα αξιοπρέπειας της Κρητικής αλλά και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας.
Η προστασία των αρπακτικών πουλιών – σύμβολο της φύσης της Κρήτης και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού είναι υποχρέωση όλων μας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά...

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Εγκαίνια νέων γραφείων και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας...

Σε θερμή κι εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/1/2026...

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά...

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Εγκαίνια νέων γραφείων και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας...

Σε θερμή κι εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/1/2026...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την άνοια και να μη γεράσει το μυαλό

Εάν αυξήσουμε τη διατροφική πρόσληψη ενός πολύτιμου μετάλλου, που...

Ανήλικη παραβατικότητα: Ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

Τι δείχνουν τα στοιχεία. Η ανήλικη παραβατικότητα επανέρχεται συνεχώς με...

Copernicus: Έντονη η ξηρασία στην Κρήτη παρά τις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου

Τι δείχνουν τα δεδομένα υγρασίας εδάφους – Δείτε τους...

Επίδομα μητρότητας 2026: Γιατί θα είναι αυξημένο – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Αύξηση 2,4% λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεων από την...