Νέος ΚΟΚ: Πάμε για νέο όριο ταχύτητας στα 30 χλμ – Όλα όσα θα αλλάξουν

Ημερομηνία:

Για τις αλλαγές που θα υπάρχουν στον νέο ΚΟΚ μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή, τόνισε ότι ο νέος ΚΟΚ έχει ως στόχο τη συμμόρφωση των οδηγών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η μεγάλη αλλαγή του νέου Κώδικα είναι οι ποινές, δηλαδή οι κλήσεις, θα αποδίδονται στον οδηγό και όχι στο όχημα.

«Πρέπει να αποβλέπουμε στη συμμόρφωση των οδηγών, γι’ αυτό, οι ποινές πρέπει να είναι δίκαιες και να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κάθε παράβασης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πού θα «πέφτουν» οι αυστηρότερες ποινές

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, θα έχουμε αυστηρές ποινές για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι υπήρχαν αυτά, αλλά δεν ήταν αρκετά αυστηρά: Υπήρχε ένας εξισωτισμός προς τα κάτω. Τιμωρούνταν το ίδιο με παραβιάσεις λιγότερο επικίνδυνες ή, πολλές φορές στο παρελθόν, είχαμε φαινόμενα, μερικές ποινές να είναι εξοντωτικές, με αποτέλεσμα αστυνομικοί να έχουν δεύτερες σκέψεις να τις επιβάλουν.

Για το σβήσιμο κλήσεων

Από την πλευρά της, η κ. Πιπιλή έθιξε το ζήτημα της παραβατικότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς οδηγών, ζήτησε να καταργηθεί το μονοπρόσωπο δικαίωμα των διοικητών Τροχαίας να σβήνουν κλήσεις, ενώ κάλεσε το υπουργείο αφενός να συνεργαστεί με τους συναρμόδιους φορείς και αφετέρου να κόβει τη χρηματοδότηση σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα, πχ στους δήμους, των οποίων οι δημοτικές αστυνομίες δεν επιβλέπουν την τήρηση του ΚΟΚ.

Απαντώντας στην κ. Πιπιλή για τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα εισαγάγουμε το Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ, τα οποία και θα τα κατανέμει στους δήμους, αλλά «αποκλειστικά για δράσεις οδικής ασφάλειας. Εάν όμως οι δήμοι, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, δεν θα τα παίρνουν».

Νέα όρια ταχύτητας

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε μια σειρά άλλων μέτρων, που θα ενταχθούν στην επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον ΚΟΚ. «Θα προτείνουμε συστηματικές επεμβάσεις όπως, η δημιουργία ζωνών με όριο 30 χλμ σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές, θα επανασχεδιάσουμε πολλές διασταυρώσεις σε συνεργασία με τους δήμους, θα προχωρήσουμε σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θα προβλέπουμε την αναβάθμιση οδοστρωμάτων και σήμανσης και θα υιοθετήσουμε μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στα ιστορικά κέντρα, προς όφελος των πεζών αλλά του τουρισμού», τόνισε.

Μητροπολιτικός φορέας

Τέλος, είπε ότι πρέπει να γίνει το «προφανές», να δημιουργηθεί ένας μητροπολιτικός φορέας – ώστε να μην μπορεί κάθε αρμόδιος «να πετά το μπαλάκι» στον άλλο – υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταφορών και τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Ως παράδειγμα έφερε το ζήτημα της τροφοδοσίας: «Είμαστε η μόνη πόλη στη Ευρώπη που τροφοδοτούμε τα εμπορικά καταστήματα, σχεδόν 12 ώρες την ημέρα. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Πρέπει να κάτσουμε, με σοβαρότητα, όλοι οι φορείς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αλλιώς, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε συνήθως, θα φέρουμε έναν ωραίο νόμο προς ψήφιση και (σ.σ. μετά) θα έχει πρόβλημα εφαρμογής», είπε ο υπουργός.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λάκης Λαζόπουλος στα «ΝΕΑ»: «Μην ανησυχείτε για...

Με αφορμή τον νέο κύκλο του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»,...

Τα 5 «μυστικά» του αυτοσεβασμού

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως και οι δικές...

Λάκης Λαζόπουλος στα «ΝΕΑ»: «Μην ανησυχείτε για...

Με αφορμή τον νέο κύκλο του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»,...

Τα 5 «μυστικά» του αυτοσεβασμού

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως και οι δικές...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τα 5 «μυστικά» του αυτοσεβασμού

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως και οι δικές...

Τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά με πτώση ΙΧ στη θάλασσα – Ένας άνδρας νεκρός, δύο εγκλωβισμένοι

Όχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στη θάλασσα, στο...

Γρίπη: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι άτρωτοι απέναντί της – Η «ασπίδα» της μύτης και ο ρόλος των γονιδίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου. Γιατί...