Νικόλαος Μπογονικολός: Στο μικροσκόπιο ο Έλληνας επιχειρηματίας που εμφανίζεται ως κατάσκοπος των Ρώσων

Τον κατηγορούν ότι συνωμότησε με τη Μόσχα για την απόκτηση τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με την κβαντική πληροφορική και τις πυρηνικές δοκιμές προς όφελος της αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

Νικόλαος Μπογονικολός: Στο μικροσκόπιο ο Έλληνας επιχειρηματίας που εμφανίζεται ως κατάσκοπος των Ρώσων

Κατασκοπικό θρίλερ
O Νικόλαος Μπογονικολός, είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν πράκτορας των Ρώσων.

«Με ικανοποίηση ανακοινώνω την δίωξη του Νικόλαου Μπογονικολού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επί χρόνια, ο κατηγορούμενος εμπλεκόταν στο λαθρεμπόριο αποκτήσει ευαίσθητου στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και τεχνολογία διπλής χρήσης στη Ρωσία. Ο κατηγορούμενος επιβεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα θα χρησιμοποιούνταν από την ‘’Aratos group’’, της επιχείρησης Άμυνας και Τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα που έλεγχε. Στην πραγματικότητα τα έστελνε παράνομα στην Ρωσία, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας. Ο κατηγορούμενος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία και το γραφείο μου θα φροντίσει για την έκδοσή του», είπε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Μπρέον Πις.

Ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι και παραμένει υπό κράτηση. Σε βάρος του Έλληνα επιχειρηματία ασκήθηκε την Τετάρτη ποινική δίωξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν.

«Ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και διπλής χρήσης στη Ρωσία. Αυτά τα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιελάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά αλλά και εξελιγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης», δήλωσε το FBI.

Η πρώτη αντίδραση του δικηγόρου του στην Ελλάδα ήταν λακωνική.

«Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση, θα τοποθετηθώ για την υπόθεση, όταν πληροφορηθώ το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία», είπε ο δικηγόρος του, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος.

Πλέον, οι Αρχές των ΗΠΑ περιμένουν τις διαδικασίες της γαλλικής Δικαιοσύνης προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ΗΠΑ ο Μπογονικολός.

Συνομιλίες και μηνύματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το FBI, o 60χρονος επιχειρηματίας προσελήφθη ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Μία φωτογραφία του αποδεικνύει το ταξίδι του στη Μόσχα, στο οποίο του είχε ζητηθεί να πάει μόνος «εξαιτίας του ευαίσθητου περιεχομένου της ατζέντας των συζητήσεων».

«Εφόσον η ημερήσια διάταξη θα είναι πολύ ευαίσθητη, πρέπει να ζητήσουμε να έρθετε στη συνάντηση μόνος σας», έγραφε το email.

Οι αμερικανικές Αρχές, φαίνεται ότι έχουν και άλλα στοιχεία που αποδεικνύεται ο διπλός ρόλος του 60χρονου επιχειρηματία. Όπως ένα μήνυμα όπου ενημέρωνε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής προϊόντων, αναγράφοντας ψευδώς ότι θα έφταναν Ολλανδία.

«Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή».

Σύμφωνα με το FBI, «ο κατηγορούμενος ενώ έδειχνε να λειτουργεί ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ουσιαστικά εκείνος και οι η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς. Η λίστα με τους παραλήπτες περιελάβανε εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και την ‘Στρατιωτική Μονάδα 33949’, η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών».

Σύμφωνα με το FBI, ο Νικόλαος Μπογονικολός, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα ανησυχούσε και έψαχνε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ όπως:

– Παράνομη εξαγωγή της Ολλανδίας στη ρωσική αστυνομία,

– Σύλληψη της ολλανδικής αστυνομίας για εξαγωγές στη Ρωσία.

Εκτός από τον Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι δύο Ρώσοι υπήκοοι και άλλοι δύο οι Κινέζοι υπήκοοι σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.