Νίκος Ανδρουλάκης : Ασύμβατη με τις ανάγκες η μείωση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Ημερομηνία:

Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας θα περιμέναμε το Συμβούλιο των 27 να πάρει γενναίες αποφάσεις χαράσσοντας έναν δρόμο αισιοδοξίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.

Η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel που αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Μάλιστα, όχι μόνο μειώνεται ο προϋπολογισμός γενικά, αλλά και σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το rescEU. Η πρότασή του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνονας από το 1.24 δισ. ευρώ που υπολογίζαμε, σε λιγότερο από 1 δισ. για την ερχόμενη επταετία.

Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τον νέο Μηχανισμό, φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Εύβοιας ήταν η Ελλάδα, όπου πυροσβεστικά αεροπλάνα του μηχανισμού συνέδραμαν στην κατάσβεση. Μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που κάλυψε το 75% του κόστους επαναπατρισμού στην ΕΕ πάνω από 900 πολιτών μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την επαρχία της Ουχάν στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού COVID-19. Παράλληλα, η ΕΕ απέστειλε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πληγείσα περιοχή.

Η οικονομική αυτοδυναμία του μηχανισμού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει την Πολιτική της Προστασία με μικρότερο κόστος, εξοικονομώντας χρήματα από τον εθνικό της προϋπολογισμό. Η περικοπή δαπανών σε αυτό τον βαθμό και σε αυτή την συγκυρία, αποδυναμώνει τον σχεδιασμό μας για την αγορά μέσων που χρειάζεται η Ένωση, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ή ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Μηχανισμό, θεωρώ την πρόταση απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει ένα από τα εργαλεία αλληλεγγύης που διαθέτουμε. Η ενίσχυση του μηχανισμού είναι προς το μέρος της χώρας μας και γι’ αυτό η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση στο ανώτερο πολιτικά επίπεδο, στην Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων την προσεχή Πέμπτη.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

Με επίθεση στους αγρότες και «κοινωνικό αυτοματισμό» το πρωτοχρονιάτικο...

Μεγάλη επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο λιμάνι...

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα εκτεταμένο και πολυσύνθετο έργο...

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

Με επίθεση στους αγρότες και «κοινωνικό αυτοματισμό» το πρωτοχρονιάτικο...

Μεγάλη επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο λιμάνι...

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα εκτεταμένο και πολυσύνθετο έργο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πάνω από μισό εκατομμύριο τουρίστες έφθασαν με κρουαζιέρα στο Ηράκλειο

Σταθερά ανοδικοί οι δείκτες και το 2025 στο λιμάνι...

Οι 4 μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις του 2025 που δίνουν νέα ελπίδα στην ανθρωπότητα

Ιατρικές ανακαλύψεις που μας έδωσαν ελπίδα το 2025. Παρότι το...

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Αυτοκίνητο με 30% κρατική επιδότηση – Πώς να αποκτήσετε το δικό σας

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – Γ’ Κύκλος» παρατείνεται για...

Ο κοινοτικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά με «έδρα» το Πάνορμο

ΤΟ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ...