Νίκος Ανδρουλάκης : Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των καταναλωτών

Ημερομηνία:

Ερώτηση σχετικά με την συντονισμένη επιβολή υπέρογκων και καταχρηστικών χρεώσεων σε πληθώρα τραπεζικών απρόσωπων συναλλαγών σε ATM, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί και ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις επιβάλλονται πλέον σε συντονισμένες χρεώσεις από το σύνολο των συστημικών τραπεζών, για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α.

Καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν επιβολή των χρεώσεων αυτών είναι σύννομη με τους σχετικούς Κανονισμούς και Οδηγίες της Ένωσης (Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009) και ποιες θα είναι οι ενέργειες της Επιτροπής τόσο όσον αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία και τις συναλλαγές των τραπεζών εντός της Ενιαίας Αγοράς, όσο και το κομμάτι που αφορά την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων του ανταγωνισμού, δεδομένου του ελεγκτικού της ρόλου.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.

Οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου, προβαίνουν συντονισμένα στην επιβολή νέων καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν στους πελάτες τους. Χρεώσεις θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, για την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α. Ήδη έχουν υποβληθεί καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος για τις υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τόσο από μεμονωμένους πολίτες, αλλά και από ενώσεις πολιτών ή/και συλλόγους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύννομες οι ανωτέρω χρεώσεις με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009;

2. Λαμβάνοντας υπόψη τη συντονισμένη επιβολή των επιπλέον χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών, ποιες οι ενέργειες της Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, και δεν θα προχωρήσουν μονομερώς στην αύξηση κόστους των τραπεζικών συναλλαγών για ιδιώτες και επιχειρήσεις;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία με το...

Η στιγμή που ο Τραμπ υπογράφει τη συμφωνία τερματισμού...

«Πλοία του κόσμου, βάλτε μπροστά τις μηχανές...

Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανακοίνωσαν συμφωνία που θα υπογραφεί στις...

Ο Τραμπ υπέγραψε τη συμφωνία με το...

Η στιγμή που ο Τραμπ υπογράφει τη συμφωνία τερματισμού...

«Πλοία του κόσμου, βάλτε μπροστά τις μηχανές...

Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανακοίνωσαν συμφωνία που θα υπογραφεί στις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΕΟΤ: Προβολή της Ανατολικής Κρήτης και της Θάσου στις Κάτω Χώρες

Ολλανδέζες bloggers γνώρισαν από κοντά την αυθεντική ελληνική φιλοξενία...

Χαλκιδική: Μυστήριο με νεκρή 83χρονη που βρέθηκε γυμνή στο σπίτι της

Την εντόπισε νεκρή η κόρη της μέσα στο σπίτι...

Συνεχίζεται δυναμικά το 11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» του Δήμου Ηρακλείου

Συνεχίζεται δυναμικά το 11ο Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ' Οδόν» του...

«Φαύστα»: Τελευταία παράσταση – Αύριο Παρασκευή 19 Ιουνίου!

Μια υπερπαραγωγή που αγαπήθηκε, συζητήθηκε και γέμισε το θέατρο,...