Νίκος Ανδρουλάκης:Το rescEU επεκτείνει και στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή δεξαμενή ιατρικού εξοπλισμού για την COVID-19

Ημερομηνία:

Την ανακοίνωση ότι και η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Δανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία θα φιλοξενούν στο έδαφός τους μέρος του Ευρωπαϊκού ιατρικού αποθέματος για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό το απόθεμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU από την Ένωση, μιας πανευρωπαϊκής δεξαμενής που θα περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση ιατρικές μάσκες FFP2 και FFP3, ειδικές προστατευτικές στολές και γάντια, αναπνευστήρες και φάρμακα, καθώς και εμβόλια όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα. Το υλικό αυτό θα παραμείνει αποθηκευμένο σε αυτά τα Κράτη, έτοιμο να αποσταλεί σε όποια ευρωπαϊκή χώρα το χρειαστεί, ακόμη και στη χώρα φύλαξης, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

Αν και τα Κράτη Μέλη είναι υπεύθυνα για την προμήθεια του υλικού, η αγορά χρηματοδοτείται στο 100% από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Λόγω όμως της αδυναμίας των Κρατών να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες, ο εφοδιασμός της δεξαμενής καθυστέρησε σημαντικά. Για το λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εισηγητή τον Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ενέκρινε με 617 ψήφους υπέρ και μόλις 52 κατά την ενίσχυση του Μηχανισμού ώστε ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσλειτουργίες.

Σχετικά με την ανάγκη γρήγορης υιοθέτησης αυτής της πρότασης, ο κ. Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Ήδη, ο μηχανισμός έχει προσφέρει πολλά, αλλά η ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι επιτακτική και γι’ αυτό από την πλευρά της η Γερμανική Προεδρία και το Συμβούλιο οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καθίσουν ταχύτερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ολοκληρωμένες προτάσεις.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ελαιόλαδο: Στη Βουλή το χάσμα των 10...

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για...

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255...

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τώρα...

Ελαιόλαδο: Στη Βουλή το χάσμα των 10...

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για...

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255...

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τώρα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ένας στους 3 ξένους επενδυτές θέλει εξοχικό στην Κρήτη

Η Κρήτη εδραιώνεται πλέον ως ο αδιαμφισβήτητος “μαγνήτης” της...

Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Στο επίκεντρο των αιτημάτων της ΠΝΟ βρίσκονται η διασφάλιση...

Ηράκλειο:Εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατσίδων

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΣΙΔΕΣ! ΛΟΥΛΟΔΟΠΟΛΕΜΟΣ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσίδων και φέτος γιορτάζει...