Νίκος Ηγουμενίδης για Ολοκαύτωμα Βιάννου: «79 χρόνια μετά στεκόμαστε ενάντια στη λήθη και τιμούμε αιώνια τη μνήμη των ηρώων μας»

Ημερομηνία:

Με αφορμή την 79η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, ο Βιαννίτης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 79 χρόνια από τότε που στην Βιάννο και στην γύρω περιοχή 20 χωριά και οικισμοί καταστράφηκαν, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν, και 401 άοπλοι, μεταξύ αυτών γυναίκες, γέροι και παιδιά δολοφονήθηκαν από το Γερμανικό κράτος των Ναζί. Ο λαός της Βιάννου, παρά τις απερίγραπτες συμφορές, την προσφυγιά και την πείνα καθώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις των Γερμανών που φρουρούσαν τη νεκρή ζώνη των χωριών του, πέντε μόλις μήνες μετά το Ολοκαύτωμα δημιούργησε το νέο αντάρτικο στα ίδια βουνά, δηλαδή στον τόπο από όπου ξεκίνησε κι αναπτύχθηκε η αντίσταση της Κρήτης.

79 χρόνια μετά την απαίσχυντη εντολή Μύλλερ «καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου», τα γεγονότα των ημερών εξακολουθούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα: Για την ηρωική αντίσταση της περιοχής που άντεξε. Για την ιστορία που δεν διαγράφεται παρά την άρνηση μέχρι σήμερα να διδάσκεται στα σχολεία. Για τον αγώνα των γενεών που διαδέχονται η μία την άλλη για μια άλλη ποιότητα στη δημοκρατία, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

79 χρόνια μετά το φρικιαστικό πρόσωπο του ναζισμού και το αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου, τιμούμε τη θυσία των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι ενάντια στο φασισμό, δεν επιτρέπουμε τον αναθεωρητισμό και δεν χαρίζουμε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας, διαρκώς αταλάντευτοι στον αγώνα της ειρήνης.

79 χρόνια μετά και τη συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας, συνεχίζουμε τον δρόμο της διεκδίκησης των απαράγραπτων γερμανικών αποζημιώσεων και τη νομική οδό που χαράσσει το διακομματικό πόρισμα της Βουλής.

79 χρόνια μετά στεκόμαστε ενάντια στη λήθη και τιμούμε αιώνια τη μνήμη των ηρώων μας».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Απογειώνεται το «Ν. Καζαντζάκης»: Άνοδος 5% στην...

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου διακινήθηκαν πάνω από 66.000...

Ηράκλειο: Συναυλία Αγάπης “’Έρθεις δεν έρθεις…θα σ”αγκαλιάζω...

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ “ΕΡΘΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙΣ...ΘΑ Σ’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ” Συναυλία Αγάπης “’Έρθεις δεν...

Απογειώνεται το «Ν. Καζαντζάκης»: Άνοδος 5% στην...

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου διακινήθηκαν πάνω από 66.000...

Ηράκλειο: Συναυλία Αγάπης “’Έρθεις δεν έρθεις…θα σ”αγκαλιάζω...

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ “ΕΡΘΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙΣ...ΘΑ Σ’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ” Συναυλία Αγάπης “’Έρθεις δεν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Οι επιδοτήσεις στο Μυλοπόταμο στο μικροσκόπιο της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών

Το "καυτό" θέμα των επιδοτήσεων με φόντο το σκάνδαλο...

Απογειώνεται το «Ν. Καζαντζάκης»: Άνοδος 5% στην επιβατική κίνηση το επτάμηνο

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου διακινήθηκαν πάνω από 66.000...

myAGRO: Νέα πλατφόρμα, νέοι κανόνες για τις αγροτικές ενισχύσεις

Διασταύρωση στοιχείων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των...