Νίκος Ηγουμενίδης: Η πανδημία δεν είναι δικαιολογία για την υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Συγκεκριμένες προτάσεις από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας

«Οι εκπτώσεις στην κοινοβουλευτική λειτουργία είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας για υπερψήφιση νόμων με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα» τονίζει στη σημερινή του παρέμβαση στον Τύπο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής επανέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις ενάντια στη συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας, σημειώνοντας ότι «η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου πάει χέρι-χέρι με την εξαγορασμένη επικοινωνιακή προστασία του κ. Μητσοτάκη προσωπικά» και με την επισήμανση ότι «με επίγνωση των ορίων εμβάθυνσης της δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της πανδημίας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης προτείνει μέσα από άρθρο του που αναρτάται από την ηλεκτρονική εκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» την ενίσχυση της φυσικής παρουσίας του βουλευτή: «Η λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών να ορίζεται έτσι ώστε σε όλες να κατοχυρώνεται η σύμφωνη με τα υγειονομικά πρωτόκολλα φυσική παρουσία όποιου βουλευτή το επιθυμεί», ενώ επίσης τάσσεται κατά της αδικαιολόγητης επιστολικής ψήφου: «Καμιά ονομαστική ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Κάθε ονομαστική ψηφοφορία να διαρκεί όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε χωρίς να παραβιάζονται τα υγειονομικά μέτρα, να εξασφαλίζεται η δια ζώσης συμμετοχή κάθε βουλευτή σε αυτήν. Φυσικά, όπως πάντα, να εξαιρούνται όσοι βουλευτές συμμετέχουν σε κοινοβουλευτικές αποστολές», σημειώνει ο βουλευτής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός στη διαδικτυακή συμμετοχή των βουλευτών στις συζητήσεις. Είτε αφορά τις συνεδριάσεις των επιτροπών (η αναφορά για βουλευτές που δεν είναι μέλη τους) είτε τις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Όπως επίσης και κανένας χρονικός περιορισμός, ούτε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στην ψήφιση των σχεδίων νόμου. Ο διαθέσιμος χρόνος να προσαρμόζεται στην διαθεσιμότητα τοποθέτησης από την πλευρά των Βουλευτών, υπογραμμίζει ο βουλευτής.

Ειδική αναφορά μάλιστα κάνει ο Νίκος Ηγουμενίδης στο θέμα της ακρόασης των φορέων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές: «Χρειάζεται ευρεία διαβούλευση, με κριτήριο την απρόσκοπτη συμμετοχή και την ουσιαστική παρέμβασή των κοινωνικών φορέων στο κοινοβουλευτικό έργο. Διασφάλιση ενεργής και εποικοδομητικής συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων στα νομοσχέδια από το στάδιο της διαβούλευσης, της κατάθεσης, μέχρι και κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή».

Σε ό,τι αφορά το διαχρονικό ζήτημα των «αιφνιδιαστικών» τροπολογιών προτείνει: «Κάθε τροπολογία, υπουργική ή βουλευτική, να συζητείται στην ολομέλεια, μόνον εφ’ όσον έχει κατατεθεί, το αργότερο, στην τελευταία συνεδρίαση στις επιτροπές που προηγούνται. Τροπολογία που δεν κατατέθηκε στις επιτροπές, δεν μπορεί να συζητείται στην ολομέλεια. Ιδού ο δρόμος για όσους θέλουν να σταματήσουν τις όποιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Αναμφίβολα, το θέμα αφορά τον Κανονισμό της Βουλής και μια συζήτηση που ίσως μας φέρει ενώπιον ομόφωνης απόφασης».

Ειδικά για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει ότι τον τελευταίο διάστημα ελάχιστες γραπτές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί για μείζονα θέματα έχουν απαντηθεί εγκαίρως, ενώ από όσες έχουν απαντηθεί, συνήθως οι Υπουργοί παραπέμπουν ή διαβιβάζουν τα έγγραφα σε άλλα Υπουργεία. «Κι αυτό παρά τα θέματα που τίθενται αφορούν την υγεία, την παιδεία, τις υποδομές, το περιβάλλον και την αγωνία των πολιτών για τα θέματα της καθημερινότητάς τους. Αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική αντικοινοβουλευτική πρακτική που δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Οι Υπουργοί πρέπει να στέλνουν άμεσα τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις-αναφορές που κατατίθενται, και να μην υποβαθμίζουν άλλο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η πανδημία δεν μπορεί να είναι πλέον η δικαιολογία για τα πάντα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.