Νίκος Ηγουμενίδης: Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αποτελεί αιχμή για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Παγκόσμιας Υγείας με θέμα “75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας”, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χωρίς καμία αμφιβολία το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2023 – «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας» – αποτελεί μια αιχμή για όσα διαπράττει συστηματικά σε βάρος της δημόσιας υγείας η σημερινή Κυβέρνηση. Γιατί το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης είναι το ακριβώς αντίθετο από το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ασθενείς για να εξυπηρετηθούν είναι να αναζητήσουν λύσεις μακριά από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τα απογευματινά χειρουργεία που θα πληρώνουν πλέον οι ίδιοι οι ασθενείς από τη τσέπη τους είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Το ίδιο μήνυμα στέλνεται και στους εργαζόμενους υγειονομικούς: Όσοι αναζητούν αξιοπρέπεια στη ζωή και την εργασία τους, οικονομικές απολαβές αντίστοιχες του επιπέδου της προσφοράς τους ή επιστημονική εξέλιξη αντίστοιχη του επιπέδου τους, να αναζητήσουν λύσεις μακριά από το ΕΣΥ.

Το νέο ΕΣΥ, αντίθετα, απαιτεί πρώτα απ’ όλα την γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία, έτσι ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται να ενταχθεί το επάγγελμα του υγειονομικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι 20.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος τριετίας αποτελούν μονόδρομο σε μια τέτοια κατεύθυνση, όπως και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στον αστικό ιστό και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Όσα μας δίδαξε η πανδημία δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω από το χαλί. Απαιτείται μια γενναία χρηματοδότηση που θα βάλει γερά θεμέλια σε όλες τις δημόσιες δομές της χώρας. Έχουμε πολλά να κάνουμε και ο αγώνας για το νέο ΕΣΥ, για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν αφορά μόνον τους υγειονομικούς. Είναι υπόθεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία με τους αγώνες της πολύ σύντομα θα το επιβάλλει!».

Τα σχόλια είναι κλειστά.