Ο 10ος επετειακός Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2025 στα Χανιά

Ημερομηνία:

Έκθεση και σεμινάριο με στόχο τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό
Με αφορμή τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition», 8 με 10 Μαΐου, διοργανώνονται στα Χανιά δύο εκδηλώσεις που αφορούν όλους όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ελαιόλαδο ή, απλώς, το αγαπούν.

Η πρώτη είναι μία έκθεση Τυποποιημένων Ελαιολάδων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου, 18:30 – 21:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο ενετικό λιμάνι. Θα παρουσιαστούν προς γευστική δοκιμή, παρουσία 18 παραγωγών, τυποποιημένα ελαιόλαδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο και αποτελεί σπάνια ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος σφαιρική εικόνα για την τοπική παραγωγή premium ελαιολάδων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Εξάλλου, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 2821 0 52329.

Η δεύτερη εκδήλωση είναι μία παρουσίαση/συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Εξαγωγές Ελληνικών Ελαιολάδων: Προοπτικές» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, 18:00 – 19:45, στο Κ.Α.Μ. (Μεγάλο Αρσενάλι). Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στα Χανιά, τέσσερις από τους κριτές του ATHENA IOOC θα μοιραστούν με τους ελαιοπαραγωγούς του νομού και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, η Alexandra Devarenne από την Καλιφόρνια, συνιδρυτής του Εxtra Virgin Olive Oil Alliance και σύμβουλος του Culinary Institute of America (του οποίου διαμορφώνει το πρόγραμμα σπουδών ελαιολάδου), θα μιλήσει για την αγορά της Αμερικής. Ο Marcelo Scofano, η υπ’ αριθμόν 1 προσωπικότητα ελαιολάδου της Βραζιλίας και σύμβουλος ελαιολάδου διεθνώς, θα μιλήσει για τη γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά της πατρίδας του.

Ο Εnrique Garcia Tenorio, διεθνούς φήμης γευσιγνώστης από την Ισπανία και διευθυντής της διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδων ζώνης ΠΟΠ «Montes de Toledo», θα αναφερθεί στην έννοια της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ως εργαλείο του μάρκετινγκ. Η Τάμυ Καράμπελας από την Ελλάδα, με μεγάλη πείρα στις εξαγωγές ελαιολάδου, θα μοιραστεί με το κοινό τις εμπειρίες και συμβουλές της. Τη συζήτηση (στα αγγλικά με περιλήψεις στα ελληνικά), θα συντονίσει ο πρόεδρος του Athena IOOC, Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 210 766 0560 (είσοδος ελεύθερη).

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ IOOC 2025, όπως και οι παράλληλες εκδηλώσεις του, διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την Περιφερειακή

Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή, 10η και επετειακή διοργάνωση, σημειώθηκε ρεκόρ
συμμετοχών με 640 δείγματα ελαιολάδων. Το 48% των συμμετοχών είναι από την Ελλάδα και το 52% από 23 διαφορετικές χώρες. Τη διεθνή κριτική επιτροπή συναπαρτίζουν 30 έμπειροι γευσιγνώστες από 13 χώρες, όλοι υψηλού κύρους ειδικοί, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης θα πραγματοποιηθούν στους συνεδριακούς χώρους του Κ.Α.Μ. τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου 8-10 Μαΐου. Ωστόσο την Τετάρτη και τα απογεύματα των υπολοίπων ημερών οι διεθνείς κριτές θα απολαύσουν την παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μοναστήρια και, φυσικά, ελαιώνες σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια, που στόχο έχει να δημιουργήσει υπεραξία για τα επώνυμα ελαιόλαδα του νομού.

Ο ATHENA IOOC διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική σχέση με την παραγωγή και την εμπορία ελαιολάδου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 766 0560 και στο email info@vinetum.gr.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά : Χορήγηση κρατικών πινακίδων σε αγροτικά...

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας...

Σεμινάριο Α’ Βοηθειών από τον Δήμο Χανίων...

Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χανίων και η Επίλεκτη...

Χανιά : Χορήγηση κρατικών πινακίδων σε αγροτικά...

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας...

Σεμινάριο Α’ Βοηθειών από τον Δήμο Χανίων...

Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χανίων και η Επίλεκτη...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αύξηση 320% στις αφίξεις εξωτερικού τον Ιανουάριο

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η επιβατική...

Η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων ξεκινά από το σπίτι

Νέα πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Friedrich-Ebert-Stiftung δείχνει ότι η...

Το WiFi μας κατασκοπεύει ακόμη και αν δεν έχουμε μαζί μας κινητό τηλέφωνο

Ένα νέο… απρόσμενο εργαλείο στη διάθεση όσων ονειρεύονται έναν...