Ο ΑΔΜΗΕ φέρνει στο φως αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα

Ημερομηνία:

Ο ΑΔΜΗΕ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ
Ένα σπάνιο ναυάγιο των κλασικών χρόνων έφεραν στο φως οι έρευνες βυθού που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στα Κύθηρα, στο πλαίσιο των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ, το ναυάγιο το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 222 μέτρων χρονολογείται από τα τέλη 5ου έως τα μέσα 4ου αι. π.Χ.

Στο φορτίο του βυθισμένου πλοίου αναγνωρίστηκαν αμφορείς με προέλευση από την Κέρκυρα, τη Σκόπελο και τη Χίο, γεγονός που υποδηλώνει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Η ολοκλήρωση της τρισδιάστατης απεικόνισης του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του πλοίου και τον όγκο του φορτίου του.

Προκειμένου τα ευρήματα του αρχαιολογικού θησαυρού να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ο ΑΔΜΗΕ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στην Εφορεία Ενάλιων να στηρίξει ενδεχόμενες πρωτοβουλίες συλλογής ή και έκθεσης των ευρημάτων κατά την κρίση των αρμοδίων.
Με τη συνεισφορά του αυτή, ο Διαχειριστής επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τον κοινωφελή χαρακτήρα των έργων του και τα πολλαπλά οφέλη που αυτά κομίζουν στην κοινωνία και το περιβάλλον με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της χώρας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δέος στους αιθέρες – Κόβουν την ανάσα...

Το μήνυμα του πιλότου F-16 Ζευς στο τέλος της...

Χρονια Πολλά Ελλάδα

Η 28η Οκτωβρίου από τις πιο λαμπρές σελίδες του...

Δέος στους αιθέρες – Κόβουν την ανάσα...

Το μήνυμα του πιλότου F-16 Ζευς στο τέλος της...

Χρονια Πολλά Ελλάδα

Η 28η Οκτωβρίου από τις πιο λαμπρές σελίδες του...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στο Ρέθυμνο για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου ο Κωστής Χατζηδάκης

Χρόνια Πολλά, Ελλάδα! Στο Ρέθυμνο, στον τόπο που γεννήθηκα και...

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ηςΟκτωβρίου 1940 στον Δήμο Γόρτυνας

Με την δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Εθνικής...

Ρέθυμνο:Το μήνυμα του Μανόλη Χνάρη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Η28η Οκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας, ενότητας και μνήμης....

Ηράκλειο:Το Μαλεβιζί τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μεν. Μποκέας : «Η ελευθερία δεν χαρίστηκε ποτέ. Κερδήθηκε...