Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στην άσκηση αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024» στο ΠΣΚΗ

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα μας για την αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας και ο κύριος σκοπός, είναι η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η επισήμανση των κενών»

Στην έναρξη της άσκησης αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 22/4 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Καραντινό και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλη Χαιρέτη.

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΟΑΣΠ και συντονιστή της άσκησης, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των Δημάρχων Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, φορέων, αρχών και συλλόγων, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός βρέθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο, εκεί όπου καταγράφονται όλα τα συμβάντα της μεγαλύτερης επιχειρησιακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο.

Κατά την επίσημη έναρξη του «Μίνωα 2024», ο Δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε την άσκηση ως μια μεγάλη ευκαιρία: «Η άσκηση δοκιμάζει την ετοιμότητα μας για την αντιμετώπιση φυσικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας και ο κύριος σκοπός, είναι η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η επισήμανση των κενών έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μια πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Από την άποψη αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη η άσκηση η οποία γίνεται σήμερα και αύριο. Η αυριανή μέρα θα αφορά κυρίως τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και συνεπώς αύριο και η δική μας η συμμετοχή θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.».
Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός «Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει όλα του τα μέσα και ό,τι άλλο χρειαστεί, βρίσκεται σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας».

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της άσκησης, ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου στο οποίο και λειτουργεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο για όλη την Κρήτη, παρέχει μηχανήματα έργου και έχει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό, ενώ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών δημιουργεί το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί. Παράλληλα, διαθέτει την Κινητή Μονάδα Επικοινωνιών & Δικτύων, ένα βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένο για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε κάθε συμβάν και των κέντρων ελέγχου.

Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην άσκηση την Τρίτη 22/04

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης για αύριο Τρίτη 22-04, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R, με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη. Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.
Για τις ανάγκες της άσκησης, αύριο Τρίτη 22-04 στο Δήμο Ηρακλείου θα γίνει εκκένωση όλων των σχολικών μονάδων, ενώ αμέσως μετά το πέρας της άσκησης, τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά. Άσκηση εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί και σε Δημοτικά Κτήρια, όπου επίσης αμέσως μετά το τέλος της θα συνεχιστούν οι λειτουργίες των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού «Μίνωας 2024» είναι μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.