Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει το σχέδιο του Μαξίμου για «ανοιχτό καλοκαίρι» και την ημερομηνία που έχει… κυκλωθεί για τις εκλογές!

Ο στόχος της κυβέρνησης, με τη βοήθεια και των εμβολίων, είναι πια σαφής και ρεαλιστικός: Ενα «ανοιχτό καλοκαίρι».

Ανοιχτό για τους Ελληνες πολίτες που έδωσαν με πειθαρχία και σθένος τη μάχη της πανδημίας επί ένα χρόνο. Ανοιχτό και για τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να αιμοδοτήσει αποφασιστικά την ελληνική οικονομία, στην προσπάθεια εξόδου από την ύφεση και την ανάκαμψη, μέσω των επενδύσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει το σχέδιό του με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε είναι πιθανόν να στηθούν οι κάλπες για τη διεκδίκηση μιας νέας τετραετίας, οικονομικής ανάκαμψης και βαθιάς μεταρρύθμισης της χώρας.

Με καθαρή πλέον τη σκέψη, το Μαξίμου φέρεται να έχει αποφασίσει τα επόμενα βήματα: Πρώτος σταθμός το Πάσχα του 2021, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των 60+ αλλά και των ευπαθών ομάδων με υποκείμενα νοσήματα. Και αμέσως μετά να ανοίξει η χώρα, ώστε το φετινό καλοκαίρι να έχει υπερδιπλάσιο τουρισμό από πέρσι. Στο τετράμηνο που μεσολαβεί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίζει τα θετικά αποτελέσματα, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά 15 μέρες. Και ανάλογα θα ανοίγει ή θα κλείνει τη βεντάλια, εωσότου μέχρι το Πάσχα χτιστεί το ενδιάμεσο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό ενός μεγάλου αλλά και κρίσιμου για τις αντοχές του ΕΣΥ μέρους της κοινωνίας.

Λιγότερα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να μην διακινδυνεύσει το σχέδιό του. Εξ ου, όπως λένε πηγές από το Μαξίμου, και το αυστηρό μήνυμα που έστειλε, με τη συνέντευξή του στον ALPHA, προς τους υπουργούς αλλά και στους γιατρούς-μέλη της επιτροπής να μιλάνε λιγότερο και όταν έχουν κάτι να πουν. Διαπιστώθηκε, αλλά και μετρήθηκε, ότι η ακατάσχετη τηλεοπτική πολυλογία, η οποία περιείχε και σοβαρές διαφωνίες, καλλιέργησε τη σύγχυση στους πολίτες και έθεσε σε δοκιμασία την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Οπως όλα δείχνουν, η πολυλογία τελειώνει οριστικά.

Ταυτοχρόνως ενισχύεται το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με στόχο, όταν η χώρα βγει στο ξέφωτο, να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις εν λειτουργία και όσο το δυνατόν λιγότεροι άνεργοι. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται έως τις 30 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί και να έχει αποσταλεί προς τελική έγκριση στην Ε.Ε. το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο τον Ιούνιο μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία 2,5+2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης προηγουμένως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κι αμέσως μετά θα εγκριθεί από τη Βουλή.

«Πράσινο διαβατήριο»

Το σχέδιο «Ανοιχτό καλοκαίρι», εκτός από τη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έως τον Μάιο, θα υποστηριχθεί και από σειρά διμερών συμφωνιών για την ισχύ ενός «πράσινου διαβατηρίου»-πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εκτός από το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση τουριστών μεταξύ των δυο χωρών, είναι έτοιμες προς υπογραφή αντίστοιχες συμφωνίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Μ. Βρετανία. Ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν εξαρχής με θετικό τρόπο την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια να πάει καλά ο τουρισμός και με ασφάλεια, είναι επίσης τα πολλά και φτηνά rapid τεστ που υπάρχουν φέτος, σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι. Σύμμαχος θεωρείται και ο χάρτης του ECDC. Τον οποίο βλέπουν όλες οι χώρες και οι πολίτες τους οι οποίοι θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι.

Σύγκριση

Σε αυτόν βλέπουν την Ελλάδα να είναι κίτρινη σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που είναι κόκκινη και μαζί με τη Νορβηγία να είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και πράσινες περιοχές.

Δυο ακόμη μέτρα αναμένεται να στηρίξουν το σχέδιο «Ανοιχτό καλοκαίρι»: Η σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των 60+ και των ευπαθών, να προηγηθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάτι που θα καταστήσει την Ελλάδα ακόμα πιο ασφαλή. Επίσης ο οριζόντιος εμβολιασμός των κατοίκων στα νησιά, που δημιουργεί δεδομένα ασφαλών προορισμών.https://eleftherostypos.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.