O επαναλαμβανόμενος δημόσιος «βιασμός» της 12χρονης

Εισαγγελική έρευνα για δημοσιεύματα που αναφέρουν αυτούσια την κατάθεση του κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές, καθώς και για τις φήμες περί διαρροής φωτογραφιών

O επαναλαμβανόμενος δημόσιος «βιασμός» της 12χρονης
Η αναπαραγωγή λεπτομερειών από τον βιασμό οδηγούν ξανά και ξανά το κορίτσι στα χέρια του ανθρώπου που το κακοποίησε.

Η δυσώδης υπόθεση με τον βιασμό και την εκπόρνευση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό δεν έχει τέλος. Εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν όλοι όσοι μετείχαν στην κακοποίηση του άτυχου παιδιού, συνεχίζεται η έκθεση της ανήλικης με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτούσια παράθεση της κατάθεσής της στις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, υπήρξαν πληροφορίες πως έχουν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες του παιδιού από τη δικογραφία ή από άλλες πηγές και επίκειται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Η Εισαγγελία της Αθήνας, με εντολή του προϊσταμένου της Αντώνη Ελευθεριάνου, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένας δεύτερος δημόσιος «βιασμός» της ανήλικης και μία δεύτερη θυματοποίησή της, παρενέβη άμεσα. Διέταξε πρώτα έρευνα για παραβίαση του δικαστικού απορρήτου για τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης που έδωσε η ανήλικη στις αστυνομικές αρχές, κάνοντας διάλογο με παιδοψυχολόγο για να μπορέσει να μιλήσει για όσα βίωσε και επιπλέον να καταγράψει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πάτησε σε διάταξη του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας.

Ακόμη, σημειώθηκε και δεύτερη άμεση εισαγγελική παρέμβαση, όταν έγινε γνωστό μέσω τηλεοπτικής εκπομπής πως έχουν διακινηθεί φωτογραφίες της ανήλικης, προ του κινδύνου να δημοσιευθούν. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά πολύ σοβαρό αδίκημα, κακούργημα με ποινές 10 χρόνια κάθειρξη, καθώς στηρίζεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος
Πέραν των δύο εισαγγελικών παρεμβάσεων, που επιχειρούν να βάλουν φρένο στον κατήφορο της δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν ένα 12χρονο κακοποιημένο παιδί, παρέμβαση έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Ο πρόεδρός του Δημήτρης Βερβεσός διέταξε αμέσως έρευνα για τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του παιδιού και ενδεχόμενη διαρροή και άλλων στοιχείων της δικογραφίας με αντικείμενο τον πειθαρχικό έλεγχο των δικηγόρων που μετείχαν σε αυτή την υπόθεση και είχαν πρόσβαση –άμεση– στην επίμαχη δικογραφία. Προς τούτο δόθηκε εντολή στον επικεφαλής των πειθαρχικών ελέγχων στον Δικηγορικό Σύλλογο, δικηγόρο Ζήση Κωνσταντίνου να ενεργήσει τα ανάλογα. Πάντως, εκείνο που προκάλεσε τις άμεσες εισαγγελικές παρεμβάσεις ήταν το γεγονός ότι ο διάλογος του ανήλικου κοριτσιού με την παιδοψυχολόγο παρουσιάστηκε αυτούσιος χωρίς καμία περικοπή.

Ομως για τις ανάγκες της ενημέρωσης σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τους πάντες, θα αρκούσε προβολή και αξιοποίηση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν την ουσία της υπόθεσης και όχι η δημοσιοποίηση του συνόλου του διαλόγου που συνιστά παραβίαση όχι απλά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά εκ νέου «βιασμό» της ψυχής ενός παιδιού μόλις δώδεκα χρόνων που έχει υποστεί αυτές τις φρικτές εμπειρίες.

Δικαστικό απόρρητο
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, ο νόμος για τη διασφάλιση του δικαστικού απορρήτου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ρωγμές που επιτρέπουν διαρροές οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται και ξεπερνούν τις όποιες ανάγκες της ενημέρωσης. Οι διατάξεις για την τήρηση του δικαστικού απορρήτου ενεργοποιούνται σε τέτοιες βαριές περιπτώσεις παραβάσεων, όμως σπανιότατα καταλήγουν κάπου, καθώς εκείνοι που έχουν πρόσβαση συνήθως είναι πολλοί και η όποια ευθύνη χάνεται. Από την άλλη, ο αυτοπεριορισμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης ίσως είναι μια λύση για να μη συνεχιστεί ο κατήφορος της παραβίασης της ιδιωτικότητας ανήλικων παιδιών. Οσο για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αναμένεται να παρέμβει μετά και την πρωτοβουλία που έλαβε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.https://www.kathimerini.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.