Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο κοινοβούλιο της Γάζας

Στρατιώτες ύψωσαν σημαίες του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός μπήκε στο κοινοβούλιο της Γάζας

Στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani του ισραηλινού στρατού απαθανατίζονται, σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media, μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου της Γάζας να έχουν υψώσει σημαίες του Ισραήλ.

Το κτήριο του κοινοβουλίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of Israel, από το 2007 ελέγχεται από τη Χαμάς.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της Γάζας»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες διαφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι πολίτες λεηλατούν τις άδειες βάσεις».

«Η Χαμάς δεν έχει καμία δύναμη ικανή να σταματήσει τις IDF», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε εντείνει τις επιχειρήσεις μας με στόχο τις σήραγγες (σ.σ. της Χαμάς)», προσθέτοντας ότι αυτό «θα βγάλει τους τρομοκράτες από τις σήραγγες και από εκεί είτε θα εξαλειφθούν είτε θα παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

«Κάθε μέρα εξουδετερώνουμε περισσότερους διοικητές της Χαμάς, δεκάδες και μερικές φορές εκατοντάδες τρομοκράτες και ο στρατός επιχειρεί στην καρδιά της πόλης της Γάζας», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλει στα τούνελ για να βρει τους ομήρους

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται έτοιμος για την εισβολή σε δίκτυα τούνελ στη Γάζα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων, καθώς οι ελπίδες για συμφωνία ανταλλαγής με τη Χαμάς απομακρύνονται.

Σύμφωνα με τον Γκέρσον Μπάσκιν διαπραγματευτή στην ανταλλαγή αιχμαλώτων του 2011, οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την απελευθέρωση 239 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς πλησιάζουν σε μια «κρίσιμη στιγμή».

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να μπουν στα μέρη που μπορεί να κρατούνται όμηροι», δήλωσε ο Μπάσκιν.

«Πρώτα απ’ όλα δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν οι όμηροι θα απελευθερωθούν ή θα σκοτωθούν στα διασταυρούμενα πυρά, και η Χαμάς μπορεί επίσης να απαντήσει σκοτώνοντας ομήρους ως απάντηση στους Ισραηλινούς που τους κυνηγούν στις σήραγγες».

Μιλώντας στους Times, ο Μπάσκιν προειδοποίησε ότι η οποιασδήποτε προοπτική ανταλλαγής ομήρων εξασθενεί (σ.σ. επιλογή που προκρίνει ο ίδιος από όσα αναφέρει).

Ειδικά όταν η κατάπαυση του πυρός φαίνεται πλέον απίθανη, δεδομένου ότι ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Τρεις τεθωρακισμένες μεραρχίες και το μεγαλύτερο μέρος μιας αερομεταφερόμενης μεραρχίας πιστεύεται ότι βρίσκονται τώρα στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.