Ο καλός καιρός κράτησε ζεστή και την τουριστική κίνηση

Τις 700 χιλιάδες άγγιξαν οι προγραμματισμένες θέσεις το Δεκέμβριο σε πτήσεις από το εξωτερικό από τις αεροπορικές εταιρείες, νούμερο πολύ υψηλό για τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού. Ο καλός καιρός που είχαμε όλο το μήνα φαίνεται πως ευνόησε όσους ήθελαν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, επιλέγοντας κυρίως την Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη για city break. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των θέσεων που προσφέρονταν από τις αεροπορικές ήταν ακόμη υψηλότερος, φτάνοντας τις 180 χιλιάδες, κάτι όμως που συμβαίνει και λόγω της εορταστικής περιόδου και των επισκέψεων Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τους τουρίστες από το εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι περισσότερες αφίξεις καταγράφονται το Δεκέμβριο από τη Γερμανία και την Κύπρο, και ακολουθούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ελβετία, η Τουρκία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, οι θέσεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασαν τις 152 χιλιάδες και στη Θεσσαλονίκη τις 30 χιλιάδες.

Κράτησε η σεζόν
Η φετινή τουριστική περίοδος είχε, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού, τη μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλες χρονιές και έγιναν βήματα προς την επιμήκυνση της σεζόν (υπενθυμίζεται πως ο ελληνικός τουρισμός ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από υψηλή εποχικότητα, με τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών να έρχεται για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

Μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου υπήρχαν τουρίστες στους δημοφιλείς προορισμούς, με ξενοδοχεία να μένουν ανοικτά σε Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο. Η τουριστική κίνηση ήταν έντονη και στην Αθήνα, που γέμισε από ξένους επισκέπτες.

Το στοίχημα είναι να υπάρχουν τουριστικές ροές μέχρι και το Μάρτιο, ώστε αφενός να ενισχύονται τα έσοδα, αφετέρου να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ορεινούς προορισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχει συνδιαφήμιση του ΕΟΤ με έντεκα αεροπορικές εταιρείες, για να παραμείνει η Ελλάδα ψηλά στη λίστα των επιλογών των ξένων τουριστών.

Επιπλέον, όπως έχει πει το υπουργείο Τουρισμού, 400 χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”, και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων θα μπορούν να κάνουν χρήση των άυλων ψηφιακών καρτών. Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους. Τέλος στο πλαίσιο ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού χρηματοδοτούνται με 100 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ-Επιχειρώ”, καταλύματα κάτω των 150 κλινών και όσα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο αστερίσκος της Κίνας
Την ίδια ώρα πάντως, έντονο προβληματισμό στον τουριστικό χώρο προκαλεί η και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται από ευρωπαϊκά κράτη.

Το αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού επαναφέρει ήδη η Ισπανία ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Και η Ιταλία έχει ανακοινώσει τη διενέργεια τεστ για τους επισκέπτες από την Κίνα.

“Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας” ανέφερε η Κομισιόν

Τα έσοδα μέχρι στιγμής
Στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο , οι εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,115 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,7% τον Οκτώβριο του 2022 και κατά 70,4% την περίοδο Ιανουαρίου‑Οκτωβρίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων πάντως οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 92,1%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 11,8%.https://www.capital.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.