O Nίκος Παπανδρέου βάζει στο 11% τον πήχη της ευρωκάλπης για το ΚΙΝΑΛ

Παπανδρέου... βλέπουν τα γκάλοπ, ενώ η πρώτη πεντάδα υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί ότι το ποσοστό θα είναι σαφώς υψηλότερο από το 8,02% της Ελιάς

O Nίκος Παπανδρέου βάζει στο 11% τον πήχη της ευρωκάλπης για το ΚΙΝΑΛ . Στη µάχη των ευρωεκλογών «επιστρέφουν» …..

Στη µάχη των ευρωεκλογών «επιστρέφουν» και αναπτύσσουν ταχύτητα από την εποµένη του Συνεδρίου οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήµατος Αλλαγής, επενδύοντας στον στόχο για διψήφιο ποσοστό στις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον η πρώτη και δηµοφιλέστερη πεντάδα των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί ότι το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα κινηθεί µε… βάση το 8,02% της Ελιάς το 2014 και µε στοίχηµα την υπέρβαση του 10%.

Πρόκειται για µια δύσκολη µάχη που όµως δεν έχει ακόµη δοθεί – αυτό είναι το µήνυµα µε το οποίο επιχειρούν να πείσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τα περιθώρια σηµαντικής συσπείρωσης γύρω από τις δυνάµεις του ΚΙΝΑΛ.

Θετικές εκπλήξεις από τις ευρωκάλπες αναµένει άλλωστε και η Φώφη Γεννηµατά, που σε όλες τις τελευταίες δηµόσιες παρεµβάσεις της επικαλείται τις «κατάµεστες αίθουσες» κατά τις περιοδείες της στην περιφέρεια και τα αισιόδοξα µηνύµατα από τον προοδευτικό κόσµο.

Σε αυτό το κλίµα, λοιπόν, κινούνται και ποντάρουν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, καθώς γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση διψήφιου ποσοστού «κλειδώνει» την εκλογή δύο, ίσως και τριών ευρωβουλευτών.

Αλλοι, οι λιγότεροι αισιόδοξοι και περισσότερο «µετρηµένοι» του ΚΙΝΑΛ, δεν υποτιµούν το σκηνικό της άγριας σύγκρουσης µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που παλεύει µε τη συνήθη τάση των ευρωεκλογών για πιο «χαλαρή ψήφο» – που σηµαίνει ενίσχυση διά της στήριξης των µικρότερων κοµµάτων.

Ενότητα και συσπείρωση

Ενδεικτική των συζητήσεων που εξελίσσονται στο ΚΙΝΑΛ εν όψει των ευρωεκλογών είναι η αναφορά του Νίκου Παπανδρέου για την επιθυµία του να φτάσει το κόµµα του σε ποσοστό 11% στην ευρωκάλπη.

Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως εξήγησε µιλώντας στον Νews 24/7, θεωρεί εφικτό τον στόχο εκλογής δύο ευρωβουλευτών, ενώ δεν αποκλείει να περάσει τον πήχη και ένας ακόµη.

Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι το ΚΙΝΑΛ παράγει έπειτα από καιρό ιδιαίτερα δυνατές εικόνες ενότητας και συσπείρωσης.

«Αυτό θα φανεί και στο Συνέδριο» συνηθίζει να λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο οποίος, σύµφωνα µε πληροφορίες, αν και δίνει ο ίδιος για πρώτη φορά εκλογική µάχη, έχει ήδη καταφέρει να δηµιουργήσει πυρήνες υποστηρικτών ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου προηγείται στα γκάλοπ έναντι των συνυποψηφίων του – «σε κάθε περίπτωση φαίνεται να εξασφαλίζει την εκλογή του», υποστηρίζει έµπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρός αντίπαλος που εκ των πραγµάτων διεκδικεί την πρωτιά στη µάχη είναι πάντως ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διατηρεί δυνάµεις και δη από τη νέα γενιά ανά την Ελλάδα.

Το «φόρτε» του είναι στην Κρήτη, όπου ο κ. Ανδρουλάκης λέγεται ότι προσβλέπει στην ψήφο συµπατριωτών του από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Ως υποψήφιος δε για την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του πανελλαδικά και να διατηρήσει στη συνέχεια σε «εγρήγορση» τους εσωκοµµατικούς του φίλους, παρότι ο ίδιος απέφυγε να ηγηθεί µιας τύπου εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στη Φώφη Γεννηµατά.

Για τους γνωρίζοντες, η επανεκλογή του στην Ευρωβουλή πρέπει να θεωρείται δεδοµένη, εφόσον βέβαια το κόµµα του αντέξει στην «επιχείρηση λεηλασίας» που η Χαριλάου Τρικούπη χρεώνει τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν∆.

Στην πεντάδα των περισσότερο δηµοφιλών είναι και η Εύα Καϊλή, που το 2014 εκλέχθηκε πρώτη, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι χαρακτήριζαν σίγουρο το προβάδισµα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Να σηµειωθεί ότι η κυρία Καϊλή αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές αφού διερεύνησε και το ενδεχόµενο της καθόδου της στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης.

Στελέχη λένε ότι διατηρεί υποστηρικτές στην Κεντρική Μακεδονία, όπου όµως διεισδύουν και άλλοι υποψήφιοι λόγω της στάσης τους στο «Μακεδονικό», όπως ο επίσης Θεσσαλονικιός Σάκης Αρναούτογλου.

Σε στοχευµένα κοινά, στην Αθήνα και στην περιφέρεια, επενδύει ο Γιώργος Καµίνης, ο οποίος έχει τη στήριξη δηµάρχων και αυτοδιοικητικών ανά την Ελλάδα.

Προεόρτια Συνεδρίου µε «όχι» στην ακροδεξιά

«Στοπ στην ακροδεξιά» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε -και όχι τυχαία- να προγραµµατίσει λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο στις 30 και 31 Μαρτίου.

Η εν λόγω εκδήλωση θα γίνει σήµερα στις 18.30 στο Κερατσίνι, στο µέρος όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Θα ξεκινήσει µε οµιλία της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής Φώφης Γεννηµατά (στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εµµ. Μπενάκη 70). Στη συζήτηση θα λάβουν µέρος, καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις για την αντιµετώπιση της ακροδεξιάς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, ο πανεπιστηµιακός και συνταγµατολόγος Ξενοφών Κοντιάδης και άλλοι.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, κορυφαίο στέλεχος της ∆ΗΜΑΡ και γραµµατέας σήµερα του Τοµέα Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του Κινήµατος Αλλαγής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.