Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εγκαινίασε την πρώτη περιοδική έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

137 εκθέματα στην έκθεση «Bath Time» σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem) που βρίσκεται στη Μασσαλία

Την πρώτη περιοδική έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μαζί με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, τον Πρόεδρο του Mucem Jean François Chougnet, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.
Η έκθεση «Bath Time» πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem) που βρίσκεται στη Μασσαλία. Υλοποιείται μέσα από την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο ενός συνολικού έργου-προγραμματισμού για τα πρώτα εξωστρεφή βήματα του νέου Μουσείου, ενώ συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε για την δημιουργία και λειτουργία του νέου Μουσείου τόσο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης (ΠΕΠ Κρήτης) όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πόρους συνολικού ύψους 5 εκατομμύριων ευρώ.

Συνέντευξη τύπου

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε των εγκαινίων τόνισε πως τα έργα πολιτισμού στα Χανιά αλλάζουν το χάρτη του πολιτισμού στην Κρήτη. Τα έργα ανάδειξης σε αρχαία Άπτερα, αρχαία Λισό, τις Βυζαντινές Εκκλησίες του Φαραγγιού της Σαμαριάς μεταμορφώνουν την εμπειρία των επισκεπτών ενώ ταυτόχρονα μέσα από τα μεγάλα έργα όπως το νέο Μουσείο, η Δημοτική Αγορά που προχωράει και τα Νεώρια που έρχονται αλλάζουν επίπεδο στα Χανιά πρώτα για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Κρήτης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές της περιοδικής έκθεσης αλλά και του Μουσείου συνολικά και μετέφερε ως δεδομένη την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε όλες τις επόμενες εξωστρεφείς δράσεις του νέου Μουσείου μόλις αυτές προταθούν όπως και συνολικά για τα έργα στον τομέα πολιτισμού στα Χανιά.

Συνεργασία με Mucem

Η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με το Mucem δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό, ενώ προηγήθηκε το πρώτο σκέλος της συνεργασίας με την παρουσίαση 13 εκθεμάτων από την συλλογή του Μουσείου των Χανίων στο Mucem στη Μασσαλία από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 σε μία έκθεση η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 55.000 επισκέπτες.
Η έκθεση Bath Time Σώμα Νερό Διάλογοι φέρνει σε διάλογο γύρω από το θέμα του λουτρού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα 137 αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου των Χανίων, του Mucem αλλά και άλλων μεγάλων-σημαντικών Μουσείων και συλλογών από την Κρήτη, την Αθήνα και την Γαλλία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Υποστήριξη έκθεσης

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αρωγή του Δήμου Χανίων και με την βοήθεια χορηγών όπως η ΕΤΑΝΑΠ/Νερό Σαμαριά, η Τράπεζα Χανίων και η ΑΒΕΑ, η ΑΝΕΚ/Blue Star Ferries και η Aegean καθώς και τα ξενοδοχεία Porto Veneziano, Malmo Historic Hotel, Domus Renier Boutique Hotel.

Τα σχόλια είναι κλειστά.