Ο πιο δημοφιλής στους Έλληνες ξένος ηγέτης, ο μεγάλος χαμένος και ο… άγνωστος

Ημερομηνία:

Τον βαθμό που έχουν αλλάξει οι απόψεις των Ελλήνων, «μετά από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη», αποτυπώνει έρευνα του ινστιτούτου διαΝΕΟσις.

Εστιάζοντας στο τελευταίο κομμάτι, αξιοσημείωτες είναι οι αλλαγές της αξιολόγησης την τελευταία διετία για μια σειρά από διεθνείς προσωπικότητες.

Πέφτει η δημοτικότητα του Πούτιν, ανέβηκε στο 65,1% ο Μακρόν

Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για τον Εμανουέλ Μακρόν εκτοξεύτηκαν από το 48% στο 65,1% -και έτσι στην έρευνα του 2022 ο γάλλος πρόεδρος γίνεται η μόνη διεθνής προσωπικότητα που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, βεβαίως, εντοπίζεται στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Δεκέμβριο του 2019 το 41,3% των Ελλήνων είχαν θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2022 μόνο το 18,8% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη.

Μόνο η Άνγκελα Μέρκελ (70,2%) και ο Ταγίπ Ερντογάν (89,9%) συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών απόψεων από τον Πούτιν. Αξιοσημείωτο παραμένει, δε, ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν σχηματίσει γνώμη για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Η Γαλλία ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που σχετίζεται με τις εξωτερικές απειλές αποτυπώνεται στην ερώτηση «ποιες από τις παρακάτω χώρες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ελλάδας στα εξωτερικά της θέματα».

Σήμερα, το 64,9% των Ελλήνων επέλεξαν τη Γαλλία. Επιπλέον, οι Έλληνες αξιολογούν ως «δεύτερες καλύτερες» συμμάχους της Ελλάδας -με πολύ μεγάλη διαφορά- τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Εδώ υπήρξε κι άλλη μια αλλαγή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: το ποσοστό των Ελλήνων που επέλεγαν τη Ρωσία ως μία από τις δύο σημαντικότερες συμμάχους της Ελλάδας μειώθηκε στο μισό (από 15,2% σε 7,5%).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την...

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβάλλονται από τις...

Ο Ιούλιος «έψησε» την Ελλάδα – Ανάμεσα...

Ο Ιούλιος του 2026 χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες του...

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την...

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβάλλονται από τις...

Ο Ιούλιος «έψησε» την Ελλάδα – Ανάμεσα...

Ο Ιούλιος του 2026 χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες του...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβάλλονται από τις...

Ο Ιούλιος «έψησε» την Ελλάδα – Ανάμεσα στους θερμότερους από το 2010

Ο Ιούλιος του 2026 χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες του...

Οδηγίες ΕΟΔΥ για λαγοκέφαλο: Πάμε εγκαίρως στον γιατρό, τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο...

Συντάξεις: Οι πέντε κόφτες λόγω μνημονίων και νόμου Κατρούγκαλου

Οι συνολικές απώλειες εισοδήματος των συνταξιούχων την περίοδο 2015...