Ο πρωθυπουργός υιοθετεί την πρόταση του Πρύτανη του Παν. Κρήτης για “Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Το ανακοίνωσε , μιλώντας στα Χανιά

Ο πρωθυπουργός υιοθετεί την πρόταση του Πρύτανη του Παν. Κρήτης για “Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας απόψε στα Χανιά, ουσιαστικά υιοθέτησε την εισήγηση   του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα  για τη  δημιουργία ενός Πανεπιστημίου που θα αποτελέσει “ομπρέλα” για  όλες τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με τη μορφή Ομοσπονδιακού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε :

“Η Κρήτη αποκτά και τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων  για ένα μεγάλο και ισχυρό  Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης”.

Ο Οδ. Ζώρας με δηλώσεις στο esos στις 22-12-17  εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση ενός Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, το οποίο θα στεγάζει τις περισσότερες ακαδημαϊκές μονάδες, του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος  του νησιού με μια διοίκηση , που θα αποτελείται από τις επί μέρους διοικήσεις των ήδη λειτουργούντων Ιδρυμάτων”.

Την ίδια ημέρα που το esos δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλουεπικοινώνησε με τον Πρύτανη και του ζήτησε να του στείλει γραπτώς την πρότασή του.

Πράγματι την ίδια ημέρα ο Πρύτανης απέστειλε στον υπουργό Παιδείας γραπτώς την εισήγηση.

Απάντηση μέχρι σήμερα , αρνητική ή θετική ως προς την πρότασή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν έλαβε από τον υπουργό Παιδείας.

Ακολουθεί η πρόταση του Πρύτανη, την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το esos

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στη συνέχεια της απογευματινής συνομιλίας μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, σχετικά με το Πανεπιστήμιο “ομπρέλα”. Προφανώς, αντιλαμβάνεστε, ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία θεσμική έγκριση από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης, και παραμένουν, ως εκ τούτου, προσωπικές απόψεις.

Όπως γνωρίσετε καλύτερα από μένα, η Κρήτη έχει ένα ισχυρό Ακαδημαικό Οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ αρχήν το Πανεπιστήμιο (Ρέθυμνο και Ηράκλειο), το Πολυτεχνείο (Χανιά), το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το ΤΕΙ, το ΜΑΙΧ (Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης) και την Εκκλησιαστική Ακαδημία. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πάρει υπό την σκέπη του τις υπόλοιπες Ακαδημαικές Μονάδες, πχ Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΤΕΙ κλπ. Έτσι, με μια διοίκηση, η οποία θα αποτελείται από το σύνολο των επί μέρους Διοικήσεων, δημιουργείται ένα ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, όπου κάθε Ακαδημαική Μονάδα διατηρεί ταυτόχρονα την Εκπαιδευτική και Ερευνητική της Οντότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν το Πανεπιστήμιο αυτό εμπλουτιστεί και με τα Τμήματα Τουρισμού και Νομικής, θα αποτελεί ένα μοναδικό, ισχυρό Ακαδημαικό δημιούργημα, που μόνο στην Κρήτη μπορεί να υλοποιηθεί, για πάρα πολλούς λόγους, εκτός από τους γεωγραφικούς, μερικούς από τους οποίους έχουμε ήδη συζητήσει. Θεωρώ ότι το εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, πιστεύω όμως ακράδαντα ότι είναι μια καινοτόμος μεταρρυθμιστική δράση.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας, Εύχομαι Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Υγιές και Δημιουργικό Νέο Έτος.

Με εκτίμηση, Οδυσσέας Ζώρας

Πηγή: esos.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.