Ο Ψαραντώνης «μάγεψε» τους Μακεδόνες

Ημερομηνία:

Όσες συναυλίες και να δώσει ο Ψαραντώνης, όσες φορές και να «ποτίσει» τη Μακεδονική γη με Κρητικό μουσικό ύδωρ, ποτέ δεν είναι αρκετό, καθώς εκτός από εμβληματικός εκπρόσωπος της Κρητικής μουσικής Παράδοσης, είναι μια προσωπικότητα που εμπνέει, καθηλώνει και διδάσκει, καθώς «άντρας δεν είναι άπου λαλεί, που στέκει και κορδίζει, μα εκείνος που τα λόγια του η σύνεση ορίζει». Τρανή απόδειξη, αυτό που έγινε και το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2023 στην Αστική Φάρμα της πλατείας Καραολή στην Καβάλα, στον Τσαλαπετεινό…, αναφέρει σε ανάρτησή του το kavalapost.gr.

Προηγήθηκε η παρουσία του βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, σε μια βραδιά που ισορροπούσε ανάμεσα στη μυσταγωγία, στην ένταση, στην αγάπη, στον πόλεμο, στον έρωτα και στο πάθος, έννοιες που «έφυγαν» από χορδές και κρουστά και αντήχησαν από τον Ψηλορείτη μέχρι το Παγγαίο.

Δίπλα του ο Γιώργης Ξυλούρης [λαούτο], ο Λάμπης Ξυλούρης [ούτι] και η Νίκη Ξυλούρη [κρουστά] σε ένα αντάμωμα Κρητικό, αλλά εν τέλει παγκόσμιο, όπως αρμόζει στη μουσική (τους).

Δίπλα του εμφανώς συγκινημένος -και πώς να μην είναι- ο «δικός μας» Μιχάλης Πρεπόνης, ο γιατρός, πολυοργανίστας και συνθέτης, συγκίνηση απαράμιλλη όταν ερμηνεύεις μαζί με τον Ψαραντώνη τους Χίλιους δρόμους, το δικό σου «παιδί», το τραγούδι του σε στίχους του επίσης Καβαλιώτη Βασίλη Ευφροσυνίδη που περιλαμβάνεται στον νέο του δίσκο Χρέος.

Στα καλύτερα στιγμιότυπα της ημέρας; Η αφιέρωση του δίσκου του Μιχάλη Πρεπόνη στον πατέρα του που ήρθε στη συναυλία, μια αφιέρωση που αναγράφεται και στον δίσκο και προσέδωσε… έξτρα συγκίνηση στον Καβαλιώτη μουσικό και μια μικρή… τίγρη, διαμορφώνοντας την ηλικιακή κλίμακα του κοινού από 1 μέχρι τα… 101 (τα καλά των μεσημεριανών συναυλιών), με τη μικρή να κοιμάται καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας, επιβεβαιώνοντας τις… καταπραϋντικές ιδιότητες της Κρητικής μουσικής.

Στα χείλη όλων, να ανταμώσουν ξανά, βράδυ ή μεσημέρι, ακόμη και καλοκαίρι, σε ένα Φεστιβάλ εδώ στην Καβάλα, παρέα με τον Ψαραντώνη και όλη την Παράδοση που τρέφει, γιγαντώνει και διασπείρει όπου μπορεί να ακουστεί η μουσική…neakriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δολοφονία Κρήτη – πατέρας 21χρονου Νικήτα: «Αν...

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτισαν τον 21χρονο Νικήτα στον Χώνο...

Κηδεία Νικήστρατου: Μια μεγάλη συγγνώμη και μια...

Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ....

Δολοφονία Κρήτη – πατέρας 21χρονου Νικήτα: «Αν...

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτισαν τον 21χρονο Νικήτα στον Χώνο...

Κηδεία Νικήστρατου: Μια μεγάλη συγγνώμη και μια...

Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ....
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δολοφονία Κρήτη – πατέρας 21χρονου Νικήτα: «Αν ήταν να γυρίσει το παιδί του πίσω ας τον σκότωνε»

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτισαν τον 21χρονο Νικήτα στον Χώνο...

Κηδεία Νικήστρατου: Μια μεγάλη συγγνώμη και μια υπόσχεση για τον αδικοχαμένο νεαρό

Ο συγκλονιστικός επικήδειος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ....

«The Crete Trip 2026»: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διεθνών φοιτητών στην Ελλάδα

Για 14η χρονιά, το Erasmus Student Network Greece, διοργανώνει...

Σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του πρασίνου σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου

Ολοκληρώθηκαν ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις σε πάρκα Γεωργιάδη και...