Ο Πύργος Καλλεργών στη Ροδιά αποκαθίσταται και ζωντανεύει ξανά!

Μ. Μποκέας: «Θέλουμε το Μαλεβίζι να ρίχνει φως στην ιστορία και τον πολιτισμό που γέννησε αυτός ο τόπος»

Ο Πύργος Καλλεργών στη Ροδιά αποκαθίσταται και ζωντανεύει ξανά!

«Θέλουμε το Μαλεβίζι να ρίχνει φως στην ιστορία και τον πολιτισμό που γέννησε αυτός ο τόπος. Και είμαστε περήφανοι που με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) υπογράψαμε σήμερα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Πύργου Καλλεργών στη Ροδιά. Αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και συνεργασίας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ και την τεχνική επάρκεια του Δήμου μας, φωτίζουμε ένα ενετικό μνημείο, πραγματικό στολίδι για το Μαλεβίζι. Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα «αναγεννηθεί» με σεβασμό, φιλοξενώντας δράσεις πολιτισμού, αλλά και την έδρα του Οργανισμού Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης. » δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.  Κωνσταντίνο Τριάντη, για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Πύργου των Καλλεργών στη Ροδιά και πρόσθεσε:

«Μεγάλο ευχαριστώ στην Υπουργό κα. Μενδώνη, την Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ., κα. Μαρία Παπαδοπούλου & κ. Κωνσταντίνο Τριάντη αντίστοιχα, που διαθέτουν πόρους του οργανισμού μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάδειξη ενός σπουδαίου ενετικού μνημείου, πιστεύοντας στην αξία διασύνδεσης της ιστορίας και του φυσικού πλούτου του τόπου μας και εμπιστευόμενοι σε αυτόν την έδρα του οργανισμού Αν. Κρήτης. Ευχαριστώ επίσης στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κα. Βασιλική Συθιακάκη, την Αρχαιολόγο κα. Ελένη Κανάκη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Ροδιάς και τους Δημοτικούς Συμβούλους της περιοχής για τη συνεχή και αγαστή συνεργασία. Συνδέουμε την πολιτιστική κληρονομιά με την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας! Γιατί η αποκατάσταση και η ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων μας είναι ο ίδιος ο πολιτισμός.»

Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του σημαντικότερου ίσως μνημείου της Ενετικής Περιόδου στο Μαλεβίζι του Πύργου των Καλλεργών στη Ροδιά καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, στον Πύργο των Καλλεργών θα μπορούν να φιλοξενηθούν δράσεις πολιτισμού και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος. Επίσης θα στεγαστεί εκεί η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το Δήμο Μαλεβιζίου καθώς θα αποτελεί έδρα του φορέα Προστασίας Περιβάλλοντος για την Ανατολική Κρήτη. 

Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα υλοποιηθεί από το Δήμο Μαλεβιζίου, ανέρχεται σε 280.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.