Ο στολισμός του Σταυρού στα Ανώγεια

Mε μοναδικό τρόπο δημιουργούνται "ευωδιαστά" καλλιτεχνήματα.

Ο στολισμός του Σταυρού στα Ανώγεια

Ο περίτεχνος στολισμός του Σταυρού στα Ανώγεια Ρεθύμνου έστειλε και φέτος το μήνυμα για οικουμενική γαλήνη και συμπόρευση των ανθρώπων. Το ανθοστόλισμα πραγματοποιούν γυναίκες και κοπέλες του χωριού λίγες ώρες πριν την αποκαθήλωση, όπου με μοναδικό τρόπο δημιουργούν “ευωδιαστά” καλλιτεχνήματα.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Κεφαλογιάννης είπε ότι ίσως και να δίδεται μεγαλύτερη σημασία στο στολισμό του Σταυρού από ό,τι στον Επιτάφιο: «… Έθιμο αιώνων που με ευλάβεια τηρούμε στα Ανώγεια. Για μας ο Σταυρός κουβαλά πάνω του τις ζωές μας, τις προσευχές μας, αφού η ζωή του κατοίκου του Ψηλορείτη -δεν είναι παράτολμο να πω- πως ομοιάζει με Γολγοθά. Οι άνθρωποι του τόπου μας, όλοι τους εμπλεκόμενοι με τον πρωτογενή τομέα, σε όλους τους καιρούς με όλα τα βάσανα συνεχίζουν τον αγώνα τους, με την ελπίδα να υπάρξει η Ανάσταση στις ζωές τους, στις οικογένειες τους. Στολίδι ο Σταυρός σε έναν ορεινό δύσκολο δήμο που τού πρέπουν όλες οι ευλογίες».

Είναι ο ίδιος Σταυρός που απόψε το βράδυ θα μπει στο σπίτι κάθε νέου ζευγαριού για να ευλογηθει ο οίκος και η νέα οικογένεια. Η γυναίκα του σπιτιού τοποθετεί στον Σταυρό ένα προικιό της και όπως είπε ο πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Κεφαλογιάννης «ίσως να είναι ο πιο υψηλός επισκέπτης στη ζωή του ζευγαριού».

Επιτάφιος Ανώγεια

cretalive.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.