Ο Σύλλογος της Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΟΣΟΚΕΘΕΑ αντίθετος με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Ψυχιατρική Υγεία και την Απεξάρτηση

Από την 1η Νοεμβρίου, με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας ενημερωθήκαμε για το νέο σχέδιο νόμου που αφορά την Ψυχιατρική Υγεία και την Απεξάρτηση και ιδιαίτερα την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση.
Δηλώσαμε αμέσως την πλήρη και απόλυτη διαφωνία μας με ένα πρώτο δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μας και τονίσαμε ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απόσυρσή του.
Η ΟΣΟΚΕΘΕΑ ιδρύθηκε από τους Συλλόγους Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ με σκοπό τα χιλιάδες μέλη των οικογενειών, που βοηθήθηκαν από το ΚΕΘΕΑ στα 40 χρόνια λειτουργίας του, να ενωθούν και να εκφράσουν δυνατά την ανησυχία τους για την υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και της κοινωνικής επανένταξης των αποφοίτων τους.
Το επερχόμενο Νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίζει την υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ, αλλά έρχεται να δώσει χαριστική βολή σε όλο το πεδίο της Απεξάρτησης, θάβοντάς το μέσα στον ΕΟΠΑΕ. Οι σχεδιαστές αυτού του Νομοσχεδίου «ξέχασαν» να ρωτήσουν τους υπεύθυνους και τους εργαζόμενους των προγραμμάτων για τις πραγματικές ανάγκες των δομών τους. «Ξέχασαν» να ρωτήσουν εμάς, τις οικογένειες, από που πήραμε την απεριόριστη βοήθεια για να οδηγήσουμε τα παιδιά μας στην Απεξάρτηση.
Η κυρίαρχη τάση που προωθείται με το επερχόμενο Νομοσχέδιο είναι αυτή των προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης», και της εξασφάλισης του λεγόμενου «λειτουργικού χρήστη». Μέσα στο “χωνευτήρι” του ΕΟΠΑΕ, οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί και τα δημόσια Προγράμματα απεξάρτησης κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Ιδιαίτερα τα Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, που επιτυγχάνουν παγκόσμια αξιοζήλευτα υψηλά ποσοστά απεξάρτησης των εξαρτημένων νέων χωρίς υποκατάστατα, απειλούνται με απώλεια ολόκληρης της θεραπευτικής τους δομής, που διαμορφώθηκε μέσα 40 χρόνια εμπειρίας και έρευνας.
Μπροστά στον διαφαινόμενο αυτόν κίνδυνο, η ΟΣΟΚΕΘΕΑ αντιστέκεται με όλα τα μέσα που διαθέτει. Με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, με ευαισθητοποίηση των αιρετών συμβουλίων των Δήμων και των Περιφερειών, των Κοινωνικών φορέων παντός είδους σε όλη την επικράτεια, κατάφερε να πείσει συνολικά την Κοινωνία για το δίκιο των θέσεων και του αγώνα μας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συστράτευση των πολιτικών αρχηγών στο πλευρό μας, εξαιρουμένου βέβαια του Πρωθυπουργού ο οποίος απαξίωσε να μας ακούσει. Στον αγώνα αυτό στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους των δομών, ακόμα περισσότερο όταν αυτοί δέχονται εργασιακές απειλές, προερχόμενες από την Κυβέρνηση.
Εμείς οι γονείς, τα αδέλφια, τα τέκνα, οι σύντροφοι και φίλοι των εξαρτημένων, έχουμε μάθει να μην χάνουμε και να μην μασάμε τα λόγια μας. Δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί το απαράδεκτο κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου, μέχρι την τελική μας νίκη!

Ευχόμαστε καλές γιορτές, χωρίς εξαρτήσεις ….αλλά επειδή δυστυχώς υπάρχουν,
Ευχόμαστε στο Νέο Ετος, το ΚΕΘΕΑ και τα υπόλοιπα δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης να συνεχίσουν αλώβητα το τεράστιο κοινωνικό τους έργο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.