Ο Θέμης Κωνσταντινίδης μιλά στα Παραπολιτικά Κρήτης για τις Περιφερειακές Εκλογές

Ο Θέμης Κωνσταντινίδης μιλά στα Παραπολιτικά Κρήτης για τις Περιφερειακές Εκλογές

Ο Θέμης (EYΘΥΜΙΟΣ) Κωνσταντινίδης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου  με τον συνδυασμό «Η Κρήτη Μπροστά» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης…ανοίγοντας τον φάκελο με τα σημαντικότερα ζητήματα για το νησί της Κρήτης και την ανάπτυξη

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Περιφέρεια και πως σχεδιάζετε να τα επιλύσετε;

Η Κρήτη, παρόλο που διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, τοπική οικονομία με μεγάλες δυνατότητες, σπάνιο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο, θεωρώ ότι έχει μείνει πίσω σε πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας είναι η σοβαρή έλλειψη υποδομών, με κυριότερη αυτή του οδικού της δικτύου, και συγκεκριμένα το ζήτημα του ΒΟΑΚ που έχει σαν τραγικό αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά νέοι άνθρωποι στους δρόμους του. Για τον λόγο αυτό ο συνδυασμός μας έχει θέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα ως άμεση προτεραιότητά του με την δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου.

Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της υδροδότησης σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, σε συνδυασμό με το ζήτημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί το νησί. Ακόμα, φαίνεται πως δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας την τουριστική περίοδο ώστε να εξακολουθούν να εξυπηρετούνται σωστά οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Τέλος πιστεύω ότι η Κρήτη παρουσιάζει σήμερα έλλειψη ανταποδοτικότητας σε σχέση με αυτά που παράγει, με αποτέλεσμα να μιλάμε για έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Κρήτης γενικότερα.

Στόχος του συνδυασμού μας είναι όχι μόνο να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα αλλά και να τα αντιμετωπίσουμε πλήρως μέσα από νέες, ανοικτές διαδικασίες, με χρήση νέων μέσων της τεχνολογίας, μέσα από την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δομών της Περιφέρειας. Πρέπει επιτέλους η Κρήτη να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα!

– Ποιο είναι το πλάνο σας για την δυναμικότερη σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με την προνομιούχα υπόλοιπη Κρήτη ,που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών;

Σε οποιαδήποτε κουβέντα έχουμε κάνει με τον κ. Μαρκογιαννάκη ένα βασικό στοιχείο το οποίο του ζήτησα και πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους νομούς της Κρήτης και δη στο Ρέθυμνο, διότι θεωρώ πως εδώ έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Η Κρήτη είναι μία, πρέπει ότι γίνει να γίνει για όλη την Κρήτη. Δεν μπορεί ένας νομός να μπαίνει πάνω από τους άλλους.

Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα, με την τωρινή περιφερειακή αρχή, το να μοιράζονται κάποια χρήματα σε συγκεκριμένους νομούς δεξιά και αριστερά χωρίς σχεδιασμό. Η Περιφέρεια οφείλει να γνωρίζει τις δυνατότητες και τα προβλήματα κάθε νομού ώστε να τα διαχειρίζεται σωστά, κάνοντας τις επιμέρους ενέργειες προκειμένου η χρηματοδότηση να δίνεται με κάποιο ορθό σχεδιασμό για να γίνονται πράγματα που θα πάνε πραγματικά μπροστά την Κρήτη.

Θεωρώ ότι το Ρέθυμνο έχει προσφέρει πολλά στην Περιφέρεια για αυτό και πρέπει επιτέλους να αποκτήσει και αυτό πιο «δυνατή» φωνή, συμμετέχοντας και διεκδικώντας πλέον ότι του «ανήκει», όσα έχει χάσει όλα αυτά τα χρόνια.

ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 1
ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 1

– Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να δει με επιμονή και καθαρή κρίση στο πρόσωπο του επικεφαλής , Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη;

Κατά την άποψη μου ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, πιστεύω ότι αποτελεί την κατάλληλη επιλογή όσων ζητούν ανανέωση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως όσων θέλουν η Κρήτη να γίνει μια περιφέρεια πρότυπο. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με ικανότητες, γνώσεις και πραγματική όρεξη για δουλειά. Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, όπως όλοι μας, και αυτό κατά την γνώμη μου τον κάνει να βλέπει από διαφορετικό πρίσμα τα πράγματα, πιο ουσιαστικά. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το πετύχει γι’ αυτό και η απόφαση μου να συμπλεύσω μαζί του.

-Δεδομένου ότι το Ρέθυμνο αποτελεί μια πρωταγωνιστική κτηνοτροφική παραγωγική δύναμη, πως σκέφτεστε να ενισχύσετε αυτόν τον τομέα για τους παραγωγούς;

Είμαστε ένας νομός που έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες σημαντικές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, δηλαδή εδώ έχουμε έναν κτηνοτροφικό τομέα ο οποίος είναι νούμερο ένα στην Κρήτη και από τους μεγαλύτερους στην υπόλοιπη Ελλάδα σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά στα οποία ο γεωργικός τομέας υπερτερεί αρκετά. Το Ρέθυμνο γενικότερα, ειδικά στον πρωτογενή τομέα δεν είχε άτομα τα οποία μέσα στην Περιφέρεια θα μπορούσαν να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το τι πρέπει να γίνει.

Είναι αναγκαίο να ακουστούν οι φωνές και χρειάζεται να δρομολογηθούν σε επίπεδο περιφέρειας ώστε και αυτοί οι άνθρωποι και γενικότερα όλη η Κρήτη να μπορέσει να έχει μια ανάπτυξη του πρωτογενή της τομέα.

Ένα επιπλέον σημείο το οποίο θα δώσει και την απαραίτητη ώθηση στους παραγωγούς είναι η λεγόμενη «σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό», μία φράση που την ακούμε ως εξαγγελία άλλα πολύ λίγα έχουν γίνει ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη σύνδεση. Η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να προωθήσει πιο επιτακτικά την σύνδεση των δύο πυλώνων, οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς αναπτυξιακούς τομείς του νησιού, παρουσιάζοντας την Κρήτη όχι απλά ως ένα προορισμό με ήλιο και θάλασσα άλλα ως μια περιοχή, της οποίας, η κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα περνάνε μέσα και από τα προϊόντα και τη γαστρονομία της και τους 12 μήνες το χρόνο. Έτσι θα μπορέσουν και οι παραγωγοί να λάβουν τις τιμές που αξίζουν αυτά τα ποιοτικά προϊόντα.

ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 2
ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 2

-Τι αντιπροτείνετε στις ευθύνες που καταλογίζουν στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με τις ζημιές της φετινής κακοκαιρίας που έπληξε και το Ρέθυμνο;

Η Περιφέρεια Κρήτης, κατά την περίοδο του χειμώνα, έδειξε ένα πολύ άσχημο πρόσωπο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Η έλλειψη συντονισμού και η προσπάθεια μεταφοράς των ευθυνών σε τρίτους, ανάδειξαν την ένδεια της Περιφέρειας τόσο στον σχεδιασμό όσο και στις υποδομές με αποτέλεσμα η Κρήτη να μετράει απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Η ύπαρξη ουσιαστικού σχεδιασμού του τρόπου αντιμετώπισης των φαινομένων είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αφού, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε, ακόμη και ένα προειδοποιητικό σήμα πιθανών και να είναι αρκετό ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Πρωταρχικό όμως μέλημα είναι η δημιουργία νέων και ασφαλών υποδομών με ορίζοντα τουλάχιστον πενηνταετίας, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει εντονότερα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια.

Η ανάληψη ωστόσο των ευθυνών που αναλογούν σε περιφερειακή αρχή και αρμόδιους τοπικούς φορείς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκρύπτεται. Κάποιοι φέρουν ευθύνες και δεν πρέπει να εξαιρούνται από αυτό! Είναι άλλωστε υποχρέωση των οιονδήποτε αρχών η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών

-Κρήτη ενιαία και ακμαία ολόπλευρα, αναφέρετε στις προτάσεις σας. Πως σκοπεύετε να το υλοποιήσετε αυτό;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως θα πρέπει κατά την γνώμη μας να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους νομούς της Κρήτης, διότι δεν μπορεί ένας νομός να μπαίνει πάνω από τους άλλους. Η Κρήτη είναι μία, πρέπει ότι γίνει να γίνει για ολόκληρο το νησί. Τα προβλήματα όπως και οι δυνατότητες του κάθε νομού είναι λίγο πολύ γνωστά, επομένως έχοντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο για το πώς θα το επιτύχουμε αυτό, θέτοντας ως βασικότερο στόχο μας η Κρήτη να γίνει ένα διεθνές brand, με τον συνδυασμό του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της Εκπαίδευσης, και δουλεύοντας στρατηγικά πάνω σε αυτά τα δεδομένα μπορούμε να επιτύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη ολόπλευρα.

-Ποιοι τομείς του νησιού θα πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότερη ισχύ για να αναβαθμιστεί η συνολική επιτάχυνση ;  

Οι βασικοί τομείς του νησιού που θα πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότερη ισχύ και έχουν για εμάς άμεση προτεραιότητα είναι μεταξύ άλλων, το οδικό δίκτυο για να τελειώνουμε με τη θλιβερή πρωτιά σε ατυχήματα και δυστυχήματα, η δημιουργία νέων ασφαλών υποδομών, το πρόβλημα της λειψυδρίας, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί ο τουρισμός και η αγροτική μας παραγωγή και έπειτα το ενεργειακό. Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει πλέον άμεσα να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τους σχεδιασμούς προκειμένου να αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινότητα των δημοτών της. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.